Ulkoilma 3.6.2013

Ympäristöministeri Ville Niinistö vierailee 3.-4.6. Kilpisjärvellä kuullakseen paikallisten näkemyksiä Käsivarren kansallispuistoselvityksestä. Vierailullaan ministeri tapaa sidosryhmän edustajia ja osallistuu yleisötilaisuuteen Kilpisjärven koululla. Vierailua isännöi Metsähallituksen luontopalvelut, joka selvittää parhaillaan ympäristöministeriön tilauksesta neljän kansallispuiston perustamisedellytyksiä.

Käsivarren kansallispuistoselvitykseen kuuluva alue on Suomen ainoa suurtunturialue, jollaista ei tällä hetkellä ole Suomen kansallispuistoverkostossa. Alue on Skandien vuoriston reunalla ja kuuluu kallioperältään muusta Suomesta poikkeavaan Kaledonidien vuorijonovyöhykkeeseen. Selvitysalueesta valtaosa kuuluu Natura 2000 -alueeseen. Sieltä tunnetaan useita harvinaisten ja uhanalaisten lajien esiintymiä ja sillä on myös suuri merkitys saamelaiskulttuurin säilyttämiselle, poronhoidolle ja matkailulle.

Kilpisjärvi valikoitui mukaan kansallispuistoselvityksiin juuri ainutlaatuisten luontoarvojensa takia. Kansallispuistoilla on kuitenkin suojelualueita laajempi ja myönteisempi vaikutus myös alueen elinkeinotoiminnalle, erityisesti matkailulle. Kuulenkin mielelläni minkälaisia näkemyksiä paikallisilla on alueen luonto- ja matkailuelinkeinojen kehittämisestä”, Niinistö sanoo.

Ympäristöministeriölle tehtiin viime vuonna 17 kansallispuistoaloitetta. Ministeriö päätyi tilaamaan Metsähallituksen luontopalveluilta selvitykset Salon Teijosta, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajamailla sijaitsevasta Etelä-Konnevedestä, Pohjois-Pohjanmaalle ja osin Kainuuseen sijoittuvasta Olvassuosta sekä Lapin Käsivarren suurtuntureista. Ministeriön tavoitteena on saada selvitykset sidosryhmälausunnoilla varustettuina viimeistään vuoden loppuun mennessä.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Ympäristöministeriö

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika