Ulkoilma 21.7.2015

WWF:n aktiivinen talkooleirikesä jatkuu parhaillaan Linnansaaren kansallispuistossa Saimaalla. WWF:n ja Metsähallituksen luontopalvelujen järjestämälle talkooleirille osallistuvat vapaaehtoiset hoitavat kansallispuiston perinnemaisemia. Umpeenkasvun ehkäisemisestä hyötyvät lukuisat uhanalaiset lajit.

Linnansaaren perinnemaisemat tarjoavat hyvän elinympäristön monelle uhanalaiselle kasvi- ja eläinlajille. Esimerkiksi karvakukkajäärä saa ravintonsa perinnemaisemien niityiltä.

Peräti kolmasosa Suomen uhanalaisista lajeista elää niityillä ja metsissä, jotka ovat syntyneet perinteisten elinkeinojen ja maankäyttötapojen seurauksena. Umpeenkasvu on näille lajeille kuitenkin iso uhka. Niinpä perinnemaisemien ylläpito ja raivaus on äärimmäisen tärkeää ”, kertoo Metsähallituksen luontovalvoja Teemu Uotila.

Perinnemaisemissa viihtyvien lajien lisäksi Haukivedellä sijaitsevassa Linnansaaren kansallispuistossa elää erittäin uhanalainen saimaannorppa. Linnansaaressa on myös uhanalaisen valkoselkätikan koti. Kansallispuisto suojelee Järvi-Suomen arvokasta saaristoluontoa ja kaunista maisemaa.

Luonnonsuojelutyö on todella palkitsevaa, etenkin näissä maisemissa. Talkooleirille osallistuminen on konkreettinen tapa osallistua luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen“, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoo.

WWF:n talkooleiritoiminta alkoi juuri Linnansaaresta vuonna 1977. Tuolloin leiri onnistui niin hyvin, että kokeilusta muotoutui olennainen osa WWF:n toimintaa.

Talkooleireillä korostuu yhteisöllisyys. Moni vapaaehtoinen myös palaa vuosi vuoden jälkeen, sillä talkoiluun voi jäädä koukkuun”, Luukkonen sanoo.

Linnansaaren talkooleiri päättyy 25. heinäkuuta. Talkooleiri on osa Euroopan unionin rahoittamaa Luonnonhoito-LIFE-hanketta.

Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika