Ulkoilma 11.5.2016

Vuori-Kalajan kotalaavun ja luontopolun avajaisia vietetään 15.6. Kalajan luontopolku on 4,6 kilometrin mittainen tasoltaan vaativa reitti, joka vie huikeisiin maisemiin Kalajanvuoren laelle. Vuori-Kalajan kotalaavun ja nuotiopaikan rakenteet ovat jo käytettävissä. Muiden puiston taukopaikkojen rakennustyöt valmistuvat myöhemmin tänä vuonna.


Mainos


Kansallispuiston kesäkauden avajaisia vietetään Konneveden Häyrylänrannassa lauantaina 11.6. klo 11 alkaen ja keskiviikkona 15.6. klo 12-16 Rautalammin Vuori-Kalajalla. Vuori-Kalajalla vihitään samalla käyttöön Vuori-Kalajan uusi kotalaavu ja luontopolku. Kalajan luontopolku on pituudeltaan 4,6 km ja se alkaa Kalajan pysäköintialueelta. Polun alkuosa kotalaavulle asti on helppokulkuista maastoa, mutta sieltä eteenpäin reitti on korkeuserojen vuoksi tasoltaan vaativa. Pyörätuolilla avustajan kanssa liikkuvat pääsevät avajaisiin mennessä Vuori-Kalajan kotalaavulle autolla hakemalla Törmälän loma- ja kurssikeskuksesta puomin avaimen sekä ajo-ohjeet. Vuori-Kalajalle valmistuu myös inva-puucee.

enonrannan-liiteri-kaymalaa-veistetaan_jere-ekosaari
Yrittäjä Pasi Tuomikoski työstää Enonrannan tulevaa liiteri-käymälää 4.5.2016. Kuva: Jere Ekosaari

Etelä-Konneveden taukopaikkojen rakennusurakan voitti raahelainen Kopsan Sähkö ja Rakennus Oy. Hirsikehikoiden veisto on jo alkanut ja niiden pystytys maastoon alkaa heinäkuun alussa. Ensimmäisenä nousee Enonrannan kotalaavu, toisena Pyysalon laavu, kolmantena Lapinsalon kotalaavu, neljäntenä Kaiturin laavu ja viimeisenä Keskilahden tulentekopaikka. Valmista on tarkoitus tulla lokakuun loppuun mennessä.

Työn alla on myös laitureiden rakennusurakka. Lapinsalon laituri uusitaan siten, että jatkossa uuteen kotalaavuun pääsee myös pyörätuolilla avustettuna. Enonrantaan ja Konnekosken viereen Kellarinlahden niemenkärkeen on tulossa laiturit matkaveneille. Pohjois-Lanstun saareen rakennetaan rantautumispaikka karsikkoon tutustuvia varten. Lisäksi rakennetaan kanoottilaiturit Kaituriin, Keskilahteen sekä Kalajanjärven Kiertolahteen. Kiertolahdesta melojille on jo merkitty polkuyhteys Kalajanvuoren laelle.

Enonniemen patikointireittien merkinnät valmistuivat jo viime vuonna ja viittojen pystytys toteutuu kuluvan kevään aikana. Reitistöt muodostuvat kolmesta rengasreitistä: Kalajan kierroksesta (4,6 km), Kolmen vuoren vaelluksesta (14 km) ja Loukkuvuoren lenkistä (2,6 km). Loukkuvuoren lenkin lähtöpisteenä toimii tuleva Enonrannan rantautumispaikka ja kotalaavu. Ajatuksena on, että vesillä liikkujat pääsevät nauttimaan myös patikoinnista ja Loukkuvuoren laelta avautuvista maisemista. Kaikki reitit ovat nyt päivittyneet näkyviin Retkikartalle. Reitit ovat korkeuseroista johtuen tasoltaan vaativia.

Etelä-Konneveden rakentamisurakkaan on haettu ympäristöministeriön myöntämän perustamismäärärahan lisäksi rahoitusta myös Euroopan maaseuturahastosta. Lisärahoituksen haku oli välttämätöntä, jotta kansallispuiston rakenteet saadaan Etelä-Konneveden hoito- ja käyttösuunnitelmassa suunnitellulle tasolle mahdollistaen myös luontomatkailun kehittämisen alueella, kertoo puistonjohtaja Tuula Peltonen, ja pahoittelee samalla rakentamistöistä puiston kävijöille aiheutuvaa haittaa. Rakentamistöistä huolimatta kansallispuisto kutsuu niin uudet kuin vanhatkin kävijät tervetulleiksi Etelä-Konnevedelle tulevana kesänä.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Mika Mannonen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika