Ulkoilma 1.3.2019

Palkitun dokumenttielokuvantekijän E. Chai Vasarhelyin ja maailmankuulun valokuvaajan ja vuorikiipeilijän Jimmy Chinin Oscar ja Bafta -palkittu elokuva Free Solo on upea, intiimi ja humaani muotokuva kalliokiipeilijä Alex Honnoldista.


Mainos


Elokuva seuraa Alex Honnoldin valmistautumista unelmansa saavuttamiseen. Tästä hän on unelmoinut ja tähän hänen koko kalliokiipeilijäuransa huipentuu, kun hän kiipeää El Capitanin vuorelle, joka sijaitsee Kalifornian Yosemiten kansallispuistossa. Tämä pystysuora graniittikallio on yli 600 metriä korkea ja kiipeilyreitti on 975 metriä pitkä. Alex suunnittelee kiipeävänsä suoraa kiviseinää, ilman turvavälineitä tai köyttä, hän joko onnistuu tai tippuu kuolemaansa. Alex Honnoldin kiipeilyä pidetään yhtenä suurimmista urheilullisista saavutuksista kautta aikojen. Onnistuminen tässä haasteessa on historiallista.

Free Solo on jännittävä ja inspiroiva muotokuva urheilijasta, joka haastaa itsensä pyrkiessään tekemään jotakin, mikä vaikuttaa mahdottomalta, paljastaen henkilökohtaisen lahjakkuutensa. Alex on kiipeillyt koko ikänsä ja hän on harjoitellut tätä haastetta varten koko elämänsä. Yllättäen, kesken valmisteluprosessin, Alex rakastuu, mikä vaikuttaa hänen valmistautumiseen ja keskittymiseen, ja vuorostaan lisää riskejä ja loukkaantumisen vaara kasvaa.

Vasarhelyi ja Chin onnistuvat kauniisti hahmottamaan syvästi inhimillisiä hetkiä Honnoldin kanssa. He kuvaavat kiipeilyä hienolla taiteellisuudella ja mestarillisella herkkyydellä, mikä tuloksena on upea dokumenttielokuva historiallisesta teosta ja siihen johtavista hetkistä.

Palkittu Free Solo -elokuva nähdään National Geographic -kanavalla 6.3.2019 klo 21.00

& Fox Networks Group Oy


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika