Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Vertailu I – Kevytuntuvatakit

ku_otsikko

Testi on tehty vuonna 2016

Ulkoilman ensimmäinen laajempi varustevertailu asettaa kilparadalle markkinoiden mielenkiintoisimmat kevytuntuvatakit sekä hyvinkin mielenkiintoisen haastajan, The North Facen -Thermoball-kuitutakin. Ulkoilman testin on tehnyt Mika Mannonen yhdessä avustajien kanssa. Lähestyimme mukana olleita takkeja retkeilyllisellä ajatuksella. Edellytimme osallistuviin takkeihin huppua. Testijakso sijoittui toukokuulta syyskuuhun. Kevytuntuvatakki on kaikessa hyvyydessään hyvinkin ympärivuotinen vaatekappale, joka toimii niin lämmikkeenä viileinä kesäöinä, kuin kerrospukeutumisessa talvisissa olosuhteissa. Tämän lisäksi kevytuntuvatakki on omiaan keväällä ja syksyllä, kun vuorokauden lämpötilavaihtelu on suurta. Untuva pakkaantuu pieneen ja on kevyttä, joten kevytuntuvatakit ovat helppoja pakata reppuun varuilta.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Testissä mukana

Tähän testiin valittiin Suomen markkinoilla tunnetut laadukkaat merkit, joiden untuva on jäljitettävissä sekä uskottavasti eettisesti tuotettua. The North Face halusi tarjota meille Thermoball-takkia, joka haastaa isosti untuvaa. Thermoball antaa valmistajan mukaan saman eristävyyden kuin 600 fill power-arvoltaan oleva untuva (lue lisää fill powerista (Wikipedia)). Pyysimme mukaan myös Haltia, mutta he eivät vastanneet lukuisista pyynnöistä huolimatta. Olisimme halunneet mukaan myös Norjalaisen Norrønan sekä Saksalaisen Jack Wolfskinin, mutta he eivät halunneet mukaan Ulkoilman vertailuun vedoten suureen määrään testipyyntöjä. Oli miten oli, lopullinen kattaus on enemmän kuin hyvä.

Haglöfs Essens III Down Hood
→ Arc’teryx Cerium LT Hoody
Patagonia Men’s Ultralight Down Hoody
Rab Microlight Alpine Jacket
The North Face Men’s Thermoball™ Hoodie

Linkkien takaa löytyy tuotekohtaiset esittelyt sekä lisätietoa niissä käytetyistä materiaaleista.

Pystyykö kuitu haastamaan untuvan?

Untuvaa mahdollisimman hyvin jäljittelevää kuitua on koitettu saada markkinoille jo melko pitkään. Yksi viimeisimmistä tulokkaista on Primaloftin Thermoball, joka on pientä kuitupalloa. Kuitu on ilmavaa ja kevyttä. Keveydessä takki häviää kuitenkin untuvalle. Testissä mukana ollut Thermoball-takki on hyvin ohut, jotta paino ja pakkauskoko saadaan pysymään aisoissa, joka taas vaikuttaa eristävyyteen. Thermoball-takki ei ole kovinkaan lämmin verrattuna korkealaatuisiin untuvatakkeihin. Thermoball-takin etuja ovat helppohoitoisuus sekä kosteudensieto. Takin ominaisuudet kalpenevat kuitenkin niissä tärkeimmissä ominaisuuksissa, joita vertailimme. On selvää, ettei Thermoball pärjännyt tässä vertailussa.

Mitä asioista otettiin huomioon?

Ulkoilman vertailussa lähtökohtana oli mahdollisimman hyvän kevytuntuvatakin löytäminen retkeilyyn sekä vapaa-aikaan. Retkeilyssä toivottiin pakkauskoon olevan pieni, eristävyyden hyvä, kestävyyden hyvä, toimivuutta kerrospukeutumiseen sekä hyvä suojaava huppu. Muita hyviä ominaisuuksia olivat mm. hengittävyys sekä toiminnallinen leikkaus.

Testaaja oli 186 cm pitkä ja normaalivartaloinen. Normaali vaatekoko takeissa on L.

Pisteytyksen painoarvo

Kaikissa kategorioissa oli jaossa 5 – 10 pistettä, joiden painoarvo vaihtelee sen mukaan kuinka tärkeänä ominaisuutta pidettiin. Pisteet laskettiin yhteen, jolloin saimme esille testin parhaan kevytuntuvatakin.

Pakkauskoko 100 %
Paino 100 %
→ Eristävyys 95 %
Materiaalit 90 %
Leikkaukset sekä huppu 90 %
Hengittävyys 80 %

Testin paras oli Arc’teryx Cerium LT Hoody

ku_testin_paras

Vertailussa olleiden kevytuntuvatakkien testaaminen oli mielenkiintoista ja oli hauska nähdä, kuinka viimeisteltyjä tuotteita mukana olleet merkit ovat tuoneet markkinoille. Tästäkin huolimatta löysimme eroja, joilla on merkitystä takkia hankkiessa. Melko selvästi testin parhaaksi nousi Arc’teryx Cerium LT Hoody, joka keveydestä huolimatta oli eristävyydeltään sekä pakattavuudeltaan parasta. Arc’teryxin eduiksi nousi myös materiaalivalinnat sekä hyvän suunnittelun ansiosta liikeratojen toimivuus. Arc’teryxin pistesaalis oli 52,9 / 55,5 sen ollessaan yksin omalla kymmenluvullaan.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Pisteet

Alla kaikki annetut pisteet painoarvo huomioituna. Maksimi pistemäärä oli 55,5. Suluissa annettu piste. Vaihtamalla painoarvoa voit katsoa, onko oma valintasi sama kuin testaajien. Esim. vaihtamalla painoarvon pakkauskoosta materiaaliin, saat erilaisen kokonaisuuden.

ku_pisteet

Testissä huomattua

kevytuntuvatakki_painot

Pintamateriaali teki suurimman eron untuvaisissa takeissa. Rabin paksumpi ripstop-polyamidi-kangas sekä vahvistettu hupunlippa nostivat kokonaispainoa yli 400 gramman. The North Face jäi alle 400 gramman, mutta jos takin eristävyys ja ominaisuudet olisivat olleet samaa luokkaa muiden kanssa, olisi paino taatusti kivunnut paljon korkeamalle.

Koon puolesta eroja ei ole paljon. Kuvassa vertailukokona Nalgene 1L-muovipullo. The North Face on aavistuksen isompi, mutta tähän pätee sama kuin edelliseen. Haglöfsin pakkaus on niin tuskainen, että harmittaa vietävästi. Haglöfs pitää pyörittää omaan hihaansa. Arc’teryxin pakkauspussi on kompakti sekä erittäin helppo käyttää.

ku_yksityiskohdat

Arc’teryxin pakkauspussi on erittäin sopiva ja viimeistelty. The North Facen hihoissa resori on ommeltu muutamia senttejä syvemmälle kuin muissa, joka on outo – hyvä vai huono?

ku_vetoketjut

Vetoketjujen erot olivat pieniä. Haglöfsin suurihampainen ja hyvin liukuva vetoketju oli kevyessä takissa hauska yksityiskohta. Vetoketjulla keveyden vaikutelma tuli esille vielä paremmin.

kevytuntuva_huput

Huppujen eroja. Rabin huppu on omaa luokkaansa ja saa painossa toimivuutensa verran anteeksi. Haglöfsin huppu on hyvin säädettävissä napakaksi ja löytyy siitä lerpukka lippakin. Arc’teryxin säädettävän hupun etuosa on täytetty keinokuidulla takin olkapäiden sekä hihansuiden tapaan. Hupun jämäkkä resori tekee siitä hyvin ituvan sekä paikoillaan pysyvän. The North Facen napakkaa huppua ei voi säätää lainkaan. Patagonian huppu on säädettävissä, siinä on riittävästi kokoa mutta jää aavistuksen lyhyeksi.

ku_etutaskut

Kaikissa mukana olleissa malleissa on kaksi etutaskua. Rintatasku löytyy muista paitsi The North Facen Thermoball ja Arc’teryxin Cerium LT Hoody -takeista. Patagonia pakataan etutaskuun tai rintataskuun, joista rintatasku on niin pieni että pakkaaminen on jopa hankalaa, tosin lopputuloksen koko on pienempi.

ku_sisalla

Takeista paksuinmat olivat Rab ja Arc’teryx. Patagonian tikkausten välit vaihtelevat sen mukaan kuinka paljon valmistaja on olettanut minkäkin kohdan tarvitsevan eristettä. The North Facen Thermoball-kuidun mukaan on eksynyt myös langanpätkiä.

Vertailun lopputulokset

ku_arcteryx

Testin paras pisteillä 52,9 / 55,5 oli Arc’teryx Cerium LT Hoody, jonka viimeistelty työnjälki sekä erinomainen toimivuus erottuivat edukseen. Arc’teryx oli myös kevyin ja parhaiten pakattavissa kompaktiin pussiin. Lisäksi leikkaukset sekä materiaali valinnat toivat selvää etua muihin. → Arc’teryx Cerium LT Hoody

Plussat ja miinukset

+leikkaukset
+materiaalit
+paino ja pakattavuus

-untuva ei ole vettähylkivää
-kirpaisee lompakkoa


ku_patagonia

Testissä kakkoseksi pistesaaliilla 49,15 / 55,5 jäi Patagonia Ultralight Down Hoody. Patagonia on laadukas, viimeistelty sekä hyvin kevyt. Pisteitä Patagonia menetti materiaaleissa sekä leikkauksissa. Leikkaukset sopivat hyvin hiukan mahakkaammalle, joten kesägrillausten jälkeen takki voi istua hyvinkin päälle. → Patagonia Men’s Ultralight Down Hoody

Plussat ja miinukset

+laadukas untuva ja Bluesign-merkintä
+kaksi pakattavuutta
+kevyt

-rapiseva pintamateriaali
-väljyys


ku_rab

Pistepotilla 48,8 / 55,5 testissä pärjäsi oikein mainiosti Rab Microlight Alpine. Takissa on kaikki kohdallaan ja se on vieläpä hinnaltaan testin edullisin untuvainen. Pisteitä lähti eniten painosta. Rab on hyvä valinta kun paino ei ole se kaikkein tärkein ominaisuus. → Rab Microlight Alpine Jacket

Plussat ja miinukset

+hinta
+kokonaisuus on viimeistelty
+muotoiltava hupunlippa

-paino


ku_haglofs

Haglöfs Essens III Down Hood sai pisteitä 48,75 / 55,5 ja jäi vain niukasti Rabin taakse. Haglöfsin etuina oli keveys, hyvä slimmi laikkaus ja hengittävyys. Haglöfs oli ainoa jossa on kainaloissa ilmanvaihtoa parantavat paneelit. Pisteitä vähensivät pakattavuus sekä materiaalit. Haglöfsin 20D Pertex Quantum-kangas oli ainoa, josta tuli testin aikana säännöllisesti untuvia läpi. → Haglöfs Essens III Down Hood

Plussat ja miinukset

+keveys
+Bluesign-hyväksytty
+istuvuus

-untuvia tuli läpi
-pakattavuus


ku_yhenorthface

The North Face Thermoball sai pisteitä 39,45 / 55,5, joka on todennäköisesti kuitutakille hyvin. Paino oli saatu alas karsimalla oleellisia ominaisuuksia muihin verrattuna. Thermoball-takin parasta antia ovat huolettomuus ja hinta. → The North Face Men’s Thermoball™ Hoodie

Plussat ja miinukset

+hinta
+huoleton untuvaan nähden

-ominaisuudet
-eristävyys
-istuvuus


Testi on tehty yhteistyössä maahantuojien sekä valmistajien kanssa. Tuotteet on saatu testiin mukaan. Testikutsut on lähetetty Ulkoilman aloitteesta mukanaolleille merkeille. Tarkemmat tiedot sekä suositushinnat tuotteista löytyvät tuotteiden omilta sivuilta.

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen


MainosKommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika