Ulkoilma 11.8.2015

Vuonna 1982 rakennetun Hossan värikallion katselulavan turvallisuutta ei enää voida taata, ja lava on nyt jouduttu sulkemaan.

Värikallio kalliomaalauksineen Hossan retkeilyalueella Suomussalmella on suosittu käyntikohde ja arvokas näyte historiaa ja kulttuuria. Somerjärvestä nousevaa kalliota on vuodesta 1982 saakka päässyt katsomaan 80 metriä pitkää katselulavaa pitkin. Katselulava on nyt kuitenkin jouduttu sulkemaan, koska kävijöiden turvallisuutta ei enää voida taata lavan huonon kunnon vuoksi.

Puurakenteinen, ponttoonien varassa kelluva rakennelma on palvellut aikansa hyvin. Vuosikymmenet ovat kuitenkin tehneet tehtävänsä, ja vaikka lavaa on säännöllisesti korjattu, kuluneen kesän runsasvetisyys on lopullisesti vienyt lavan sellaiseen kuntoon, ettei kävijöiden turvallisuutta voida enää taata. Siksi lava suljetaan nyt käytöltä.

Asiakaspalvelupisteisiin, nettiin, someen ja maastoon reitin varrelle on toimitettu tieto asiasta.

Metsähallituksen luontopalvelut hakee parhaillaan rahoitusta Värikallion katselulavan uusimiseksi, samoin kuin muiden arvokkaiden ja suosittujen luontokohteiden rakenteiden korjauksiin ja ylläpitoon. Värikallioiden katselulava pysyy suljettuna siihen saakka, että se voidaan korvata nykyaikaisella ja kävijöiden turvallisuuden takaavalla rakennelmalla. Kävijöiden toivotaan kunnioittavan ”pääsy kielletty” –merkkejä oman turvallisuutensa vuoksi.

Värikallioon voi tällä välin tutustua mm. Hossan luontokeskuksen näyttelyssä, sekä nettipanoraamana. Ja tietenkin talvisaikaan Värikallio näkyy hienosti Somerjärven jäältä.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Ruutukaappaus

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika