Ulkoilma 9.5.2016

Suomenlinnan naapurisaaret Vallisaari ja Kuninkaansaari avautuvat yleisökäyttöön lauantaina 14.5.2016, jolloin Kauppatorilta Vallisaareen käynnistyy säännöllinen vesibussiyhteys. Saarelle kannattaa pukeutua retkeilyvarustein.  Luonto- ja historia-arvoiltaan merkittävän retkikohteen avautumisen kunniaksi yleisölle on tarjolla monipuolista ohjelmaa avajaispäivänä. Saaren luonto- ja kulttuuriarvot jo sinänsä kuitenkin ovat käynnin arvoiset, joten ei hätää, jos heti lauantaina ei ehdi saareen.


Mainos


Satoja vuosia sotilaslinnakkeina palvelleiden saarten historiassa alkaa uusi luku helsinkiläisten lähiluontokohteena. Metsähallitus on valmistellut Puolustusvoimilta vapautuneiden saarten avaamista yleisökäyttöön vuodesta 2013.

Vallisaaren on aika avautua yleisölle rikastuttamaan ja laajentamaan helsinkiläisten elinpiiriä. Toivomme, että saaren tarjoama ainutlaatuinen näyteikkuna monimuotoiseen luontoon innostaa ihmiset suojelemaan paitsi saarta, mutta luontoa laajemminkin”, sanoo projektipäällikkö, erikoissuunnittelija Minttu Perttula Metsähallituksen luontopalveluista.

Ensimmäinen vesibussi Vallisaareen lähtee lauantaina 14.5. Helsingin Kauppatorin Kolera-altaalta kello 10.15. Vesibussiliikenne Vallisaareen jatkuu syksyyn saakka. Saaren avautumisen kunniaksi Vallisaaressa järjestetään 14.5. monipuolista ohjelmaa: luvassa on luontoaiheisia rasteja nähtävyysreitin varrella, iskelmähenkiset tanssiaiset Aleksanterinpatterin pihalla, jazz-improvisaatiota miehistökasarmin uumenissa, mobiiliteknologialla herätettyjä hahmoja Vallisaaren historiasta sekä paljon muuta tarjontaa koko perheelle. WWF:n talkooleirillä Kuninkaansaaressa raivataan ja kunnostetaan umpeenkasvaneita alueita, jotta arvokas kasvillisuus pääsee elpymään.

Saarille tulee varustautua retkeilyvarustein. Hyvät jalkineet ja vesipullo ovat tarpeen. Vallisaaren 3 kilometrin ja Kuninkaansaaren 2,5 kilometrin mittaiset reitit on kestävöity ja kuljettavissa esimerkiksi lastenrattaiden kanssa, mutta saaret eivät ole esteettömiä. Maasto on epätasaista ja reitillä on jyrkähköjä nousuja. Yleisön käytössä ovat kuivakäymälät. Koirat ovat tervetulleita saarille kytkettyinä. Virvokkeita ja pientä purtavaa saa Vallisaaren itäpuolella sijaitsevaan Torpedolahteen ankkuroidusta  kuunari Lindénistä. Vallisaaren Torpedolahteen pyritään avaamaan 14.5. mennessä laituripaikkoja omalla veneellä saapuville.

Merkityiltä reiteiltä ei tule poistua vaarallisten jyrkänteiden ja luonnon kulumisen vuoksi. Vanhempien tulee pitää hyvää huolta lapsistaan. Saarella liikkuminen on turvallista, mutta tulenteko, kaivaminen ja metallinpaljastimien käyttö on kokonaan kielletty maaperässä mahdollisesti olevien räjähteiden takia. Vallisaaren eteläosassa liikkuminen on kielletty turvallisuussyistä huonokuntoisten rakenteiden vuoksi. Saaren reitteihin ja turvallisuusohjeisiin kannattaa tutustua etukäteen osoitteessa luontoon.fi/vallisaari.

Vallisaareen odotetaan vuoden 2016 aikana noin 100 000 kävijää. Alkukesällä saarella alkavat pyöriä satama- ja kahvilapalvelut Lonnasta tuttujen yrittäjien toimesta.

vallisaari_kartta_metsahallitus

Vesibussin aikataulut http://jt-line.fi/suomenlinna-vallisaari-lonna/aikataulu-vallisaari
Ohjeita Vallisaarella liikkumiseen www.luontoon.fi/vallisaari/vieraile
Ajankohtaiset tiedot päivän ohjelmasta www.facebook.com/vallisaari

Lähde ja kartta: Metsähallitus
Kuva: Metsähallitus / Tuomo Häyrinen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika