Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 14.3.2011

Mallorca kasvattaa suosiotaan aktiivilomailijoiden keskuudessa. Saaren pohjoisrannan jylhä vuoristo tarjoaa vaihtelevia vaellusreittejä sinisenä siintävän Välimeren välittömässä tuntumassa. Rannikon historialliset pikkukaupungit viihtyisine kahviloineen ja ravintoloineen ovat kaukana perinteisten rantakohteiden turistivirroilta. 
Kivisiä polkuja ja jylhiä maisemia

Saaren pohjoisosassa on Tramuntanan vuoristo, jonka korkein huippu, Puig Major kohoaa 1364 metrin korkeuteen. Monin paikoin jyrkät kalliot kohoavat merestä usean sadan metrin korkeuteen. Vuoristossa kulkee useita polkuja ja reittejä, mutta aina niitä ei ole merkitty kovin hyvin.

Koko Serra de Tramuntana vuoriston läpi kulkee vaellusreitti, Dry Stone Route. Se on kokonaisuudessaan noin 150 kilometriä pitkä. Reitti alkaa Andratxista vuoriston länsiosassa ja loppuu Pollencaan idässä.  Matkan varrella on sopivin välimatkoin Refugeja, paikallisia retkeilymajoja. Niissä voi yöpyä isoissa yhteismajoitustiloissa. Tarjolla on myös paikallista ruokaa ja mainio tunnelma. Parhaimpaan sesonkiaikaan voi vuoristomajoissa olla ruuhkaa, joten varaukset kannattaa tehdä etukäteen.

Reitillä on 8 etappia ja se on vaativa vaellusreitti. Polku kulkee parhaimmillaan yli 1000 metrin korkeudessa ja sääolosuhteet voivat vaihdella nopeasti. Vesisateella reitit saattavat muuttua vaarallisiksi. Kivet ovat liukkaita ja vuoristopuroissa saattaa hetkittäin virrata paljonkin vettä. Hyvällä säällä ja hyväkuntoisena reitti on kuitenkin mahtava kokemus.

Jos liikutaan majalta majalle, pitää mukana olla kaikki tavarat koko matkan ajaksi. Ruokaa saa matkan varrelta ja vuoristomajoissa löytyy petivaatteita. Mutta omien henkilökohtaisten varusteiden pitää mahtua reppuun. Ja tietenkin päivän eväät ja riittävä määrä juomavettä. Lämpimässä säässä juomavettä tuleekin varata useampi litra päivässä.

Vaihtoehtona päiväretket

Jos haluaa kävellä rennompaa tahtia, niin hyvänä vaihtoehtona on tehdä päiväretkiä. Kohteina on tietenkin samoja paikkoja Tramuntana-vuoristossa, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy. Formentor-niemi aivan saaren koilliskärjessä on hieno kohde ja sieltä on upeat maisemat alas Välimerelle. Myös Alcudia ympäristössä on monia hienoja vaihtoehtoja vaelluksille.

Hyvä puoli päiväretkissä on, että ei tarvitse ottaa paljon ylimääräistä mukaan reppuun. Juomavesi ja päivän eväät yleensä riittävät. Toki on hyvä aina varata mukaan vedenpitävä takki ja vähän ylimääräistä vaatetta.  Useilla reiteillä voi syödä luonaan matkan varrella sijaitsevissa pikku kaupungeissa.

Haasteena päiväretkillä on kuljetus päivän vaelluskohteeseen. Yksi helppo vaihtoehto on vuokrata oma auto loman ajaksi. Sillä pääsee kätevästi joka paikkaan, eikä tarvitse huolehtia bussiaikatauluista. Auton vuokraaminen on edullista ja liikenne kohtuullisen sujuvaa. Toki pitää varautua siihen, että pieniin kolhuihin ei suhtauduta kovin vakavasti. Parkkitilaa on välillä vähän heikosti ja kadut voivat olla kapeita. Pääasiassa liikennesääntöjä kuitenkin noudatetaan hyvin. Kannattaa huomioida, että pyöräilijöitä on yleensä paljon liikenteen seassa. Monet parhaista reiteistä eivät välttämättä ole ympyräreittejä, joten lähtö- ja lopetuspaikka eivät ole sama. Tämä on tietysti haasteellista omalla autolla kuljettaessa.

Julkinen liikenne toimii hyvin Mallorcalla. Bussilla pääsee helposti lähes joka paikkaan. Aikataulut rajoittavat jonkin verran reittivalintoja ja kannattaa varata riittävästi pelivaraa, ettei tule kiire. Jos aikoo turvautua julkisiin kulkuneuvoihin, niin paras vaihtoehto on ehkäpä majoittua Palma de Mallorcaan. Sieltä on parhaat yhteydet joka suuntaan.

Milloin lähteä matkalle

Mallorcalla on mahdollista vaeltaa ympäri vuoden. Paras aika lähteä vaeltamaan on keväällä ja syksyllä. Talvella sää on viileä ja sateet runsaita. Kuitenkin kylmimpäänkin aikaan tammi-helmikuussa ovat päivälämpötilat lähellä 15 astetta.  Korkeammalla vuorilla on aina kylmempää ja Puig Majorin huipulla saattaa olla lumipeite.
Maaliskuussa ja huhtikuussa on jo mukavan lämmintä ja aurinko paistaa. Toki vettä voi sadella, mutta kuurot ovat yleensä lyhytkestoisia. Päivälämpötilat ovat 20 asteen kieppeillä, eli vielä on mukava vaeltaa, eikä ole liian kuuma.

Toukokuusta alkaa varsinainen turistisesonki ja myös lämpötila nousee. Keskipäivällä alkaa olla tukalan kuuma. Sää on lähes aina aurinkoinen ja sateita ei juurikaan ole. Sama trendi jatkuu kesän läpi ja vaellukseen sää on turhan lämmin. Hyvä patikointiaika alkaa taas syyskuun lopussa ja jatkuu aina marraskuulle saakka.
Mitä pakata mukaan

Mitään erikoisia varusteita ei tarvitse mukaan. Polut ovat kuitenkin paikoitellen jyrkkiä ja kivikkoisia, joten nilkkaa tukevat vaelluskengät ovat tarpeen. Matkalle on syytä varata useampi pari kunnollisia vaellussukkia.

Suomalaiselle auringon paiste on aina voimakas, joten sopiva päähine ja aurinkolasit kannattaa varata mukaan. Lämpimällä säällä retkillä pärjää hyvin shortseilla, mutta paikoitellen poluilla voi olla piikikkäitä kasveja, joten pitkät housut eivät ole huono idea. Aina kannattaa myös pakata sadetakki ja –housut mukaan varmuuden vuoksi.
Repuksi päiväretkille riittää hyvin 20-30-litrainen pikkureppu.  Jos tarkoituksena on kulkea koko Serra de Tramuntana, pitää tietenkin varautua isommalla repulla. Juomapussi on aina hyvä varuste, silloin tulee juotua säännöllisemmin, eikä nestehukka pääse yllättämään.

Tietoa Mallorcasta

Virralliset sivut kävelystä Mallorcalla. Tietoja reiteistä ja Refugeista.
http://www.conselldemallorca.net/mediambient/pedra/index.php

Natura Vivan vaellusmatkat Mallorcalla. Seuraava matkat ovat huhtikuussa, jonne on muutamia paikkoja jäljellä.
http://www.naturaviva.fi/ilmoittautuminen/product_details.php?p=27

Jos haluat kysyä Ilkalta vaeltamisesta Mallorcalla, hänet tavoittaa sähköpostilla osoitteesta ilkka@naturaviva.fi tai puhelimella numerosta 050 376 8855.

Ulkoilun Maailma / Teksti ja kuvat Natura Viva {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika