Ulkoilma 21.3.2017

Vaeltajakartta-sovellus on toteutettu kattamaan mahdollisimman tarkasti ulkoilijoiden tarpeet paikallisolosuhteissa. Tuotteen suunnittelussa on asetettu pääpaino satunnaiselle liikkujalle – käyttäjille, joille ei kaikki luonnon tarjoamat elämysmahdollisuudet ja erätaidot ole itsestään selvyyksiä. Sijaintitarkkuus navigoinnissa on omaa luokkaansa, koska kaikki sovelluksen reitit on mitattu maastossa metrin sijaintitarkkuuteen. Sovelluksesta löytyvät siten nekin polut, mitkä monista muista kartoista puuttuvat. Samalla on kerätty ajantasainen tieto alueiden palveluista ja harrastusmahdollisuuksista. Sovellus ei pitäydy pelkästään perinteisessä navigoinnissa, vaan datapaketit sisältävät palveluntarjoajan mukaan käytännössä kaiken sen informaation mitä käyttäjä harrastuksensa parissa tarvitsee. Sovelluksen sisältä löytyvät tiedot mm. varaustuvista, paikallissäästä, marjoista ja sienistä, jokamiehen oikeuksista.


Mainos


Suomen luonto täytyy olla kaikkien saavutettavissa riippumatta maanomistussuhteista tai aikaisemmista vaelluskokemuksista. Jokainen on joskus ollut ensikertalainen. Sovelluksen tekijät haluavat tällä sovelluksella rohkaista ihmisiä tulemaan luontoon, nauttimaan sen antimista ilman pelkoa eksymisestä tai siitä, että tekee jotain sopimatonta.

Sovellus on toteutettu englannin, suomen, ruotsin ja venäjän kielillä. Saksankieliset versiot julkaistaan kevään aikana. Kielet ovat aina käyttäjän valittavissa, vaikka sovellus ehdottaakin aluksi puhelimen käyttöjärjestelmäkieltä.

Sovellus on käyttäjäystävällinen, mihin seikkaan on kiinnitetty erityistä huomiota suunnittelussa. Käyttäjä ei tarvitse käyttöohjeita etsiessään määränpäätä vaellukselleen tai autoaan kansallispuiston pysäköintialueelta. Julkisenliikenteen tiedot sisältyvät nekin sovellukseen. Halutessasi voit laittaa seurannan päälle, jolloin näet aina oman sijaintisi näytöllä tarkasti. Puhelimeen voi kytkeä päälle toiminnon, joka ilmoittaa värähdellen, jos lähdet polkujen risteyksestä väärään suuntaan.

Tuote toimii tällä hetkellä Android ja Iphone-versioina. Sovelluskaupoista tuote löytyy Vaeltajakartta-nimellä. Windows-versio julkaistaan myöhemmin keväällä. Sovellus on toistaiseksi ilmainen. Sovelluksen sisältä ladataan puistokohtaisia datapaketteja, mitkä nekin ovat usealla kielellä ja lataaminen on ilmaista. Voit testata tuotetta ja mikäli se vaikuttaa hyvältä, voit tehdä ostopäätöksen sen jälkeen koko alueesta. Osa datapaketeista on pysyvästi ilmaisia. Maksullisten datapakettien hinnat vaihtelevat tällä hetkellä 0 – 35,00 euron välissä.

Tällä hetkellä on ladattavissa Repoveden ja Sipoonkorven kansallispuistojen datapaketit sekä Pohjois-Karjalan ja Heinäveden kelkkareitit. Nuuksio valmistuu maaliskuun aikana.

Erityisesti Sipoonkorvessa on runsas polkuverkosto, missä on ollut hankala liikkua kunnollisten karttojen puuttuessa. Nyt se asia on kunnossa ja sovelluksen käyttäjä voi liikkua turvallisin mielin metsässä. Vaeltaja voi harhailun sijaan keskittyä keväisen luonnon tarjoamiin elämyksiin.

Kevään aikana julkaistaan lisäksi mm. Lintulan ja Uuden-Valamon välisen vaellusreitin. Reitti soveltuu aloittelevalle vaeltajalle, koska se on sopivan päivämatkan mittainen, maasto melko tasaista, mutta maisemallisesti kaunista ja vaihtelevaa, sekä molemmissa päissä sijaitsee majoitus- ja ravintolapalvelut. Reitti sopii erityisen hyvin luonnonrauhaa ja elämyksiä etsiville. Samalla on mahdollisuus tutustua luostarielämään ja tutkailla miten elämä soljuu kiireettömyyden keskellä.

Sovellus ja datapaketit kannattaa ladata jo kotona. Vaeltajakartta ei vaadi puhelin- tai dataverkkoyhteyksiä toimiakseen. Sen sijaan sovelluksen ja datapakettien lataaminen sovelluksen käynnistyksessä ja käyttäjän tarkistaminen vaatii verkkoyhteyden. Navigointi tapahtuu suoraan satelliiteista.

Vaeltajakartta-sovelluksella voit lähettää someterveiset yhteisöllesi tunnetuimpien medioiden kautta sekä toivomukset ja ilmoitukset alueen ylläpitäjälle.

Lähde: Sovelluksen tekijät / Kuvat: Mika Mannonen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika