Ulkoilma 18.11.2013

Tämän kauden ensimmäinen Ski Patrol -koulutus käynnistyy 2.12.2013 Rovaniemellä, minkä jälkeen kurssit jatkuvat ympäri maan. Koulutuksesta vastaavat ammattitaitoiset kouluttajat Lapin Urheiluopistolta ja Talman Ski Patrolista. Mukaan mahtuu vielä muutama osallistuja. Nyt onkin hyvä hetki miettiä, olisiko tässä talveksi harrastus, joka vie säännöllisesti rinteisiin tekemään arvokasta vapaaehtoistyötä liikkujien parissa.

Laajamittainen Ski Patrol -koulutus alkoi Suomessa viime vuonna. Tavoitteena on kouluttaa innokkaista laskijoista rinteissä auttavaa ja turvallisuutta valvovaa henkilökuntaa, joka suksilla on lähempänä laskijoita kuin esimerkiksi kelkkailija. Ski Patrol toimii nyt noin parissakymmenessä keskuksessa. Mukana toiminnassa on sekä pieniä että suuria keskuksia kuten Uuperinrinteet, Häkärinteet, Levi, Ylläs ja Ruka, ja määrää on tavoitteena kasvattaa uusien koulutusten myötä.

Koulutuksessa Ski Patrolin jäsenet valmennetaan ennaltaehkäisevään rinneturvallisuustyöhön, ensiapuun ja asiakasneuvontaan. Tehtävä on monipuolinen ja koulutukseen hakevalla tulisi olla hyvät laskettelu- tai lautailutaidot. Myös perusensiaputaidot pitää hallita, ja pääsyvaatimuksena onkin EA2-pätevyys tai vastaavat taidot.

Ski Patrolin tehtävät ovat vaihtelevia. Esimerkiksi aamulla Ski Patrol käy rinteen läpi ja pitää huolen siitä, että se on kaikin puolin paraatikunnossa laskettelijoille. Ski Patrol varmistaa, että opasteet ovat lumista puhtaat eikä aidoissa ole aukkoja. Mahdolliset vaaranpaikat merkitään ja jos tarvetta on, rinnettä vielä korjataan sopivammaksi.

Päivällä Ski Patrol liikkuu rinteessä, ja sen tärkeimpänä tehtävänä on rinneturvallisuuden valvonta. Usein pelkkä läsnäolo rinteessä rauhoittaa menoa, mutta silloin tällöin joltain laskijalta unohtuvat rinnesäännöt.  Ski Patrol puuttuu nopeasti vaaratilantenteisiin ja varmistaa, että kaikki voivat laskea turvallisesti ja turhilta onnettomuuksilta vältytään.

Joskus onnettomuuksia ikävä kyllä sattuu. Ski Patrol yhdessä rinnepäivystäjän kanssa huolehtii oikean ensiavun antamisesta ja asiakkaan tuomisesta rinteestä sekä katsoo, että hänet viedään eteenpäin hoidettavaksi.

Ski Patrol auttaa hiihtäjiä lähes kaikissa rinteiden arkeen kuuluvissa asioissa. Se esimerkiksi neuvoo sopiviin rinteisiin, vinkkaa parhaista reiteistä tai kertoo, missä hissijonot ovat lyhimpiä.

Ski Patrol -toiminta on vapaaehtoistyötä mukavimmilllaan. Hyvän mielen ja kunnon lisäksi luvassa on ilmaiset hissiliput työtä tarjoavaan laskettelukeskukseen.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä hiihtokeskukseen, jossa haluaisit toimia Ski Patrolina. Heidän kanssaan voi sopia kurssille menosta ja ilmoittautua kursseille. Lisätietoja koulutuksesta ja niiden aikataulut löytyvät osoitteesta www.ski.fi/skipatrol.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika