Ulkoilma 27.6.2017

Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa kesällä arvokkaita kolttasaamelaisten asuinkenttiä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kansallispuiston kolttakentät ovat viimeisiä Suomessa säilyneitä historiallisia kolttasaamelaisten rakennuskokonaisuuksia. 


Mainos


Urho Kekkosen kansallispuiston koillisosassa, Inarin ja Sodankylän rajalla on kolme suojeltua toisen maailmansodan jälkeistä kolttasaamelaisten asuinkenttää. Metsähallitus kunnostaa niiden rakennuksia Suomujoella ja Oskarinkoskella.

Suomujoella kunnostetaan hienon jalka-aitan katto sekä asuinkentän muita rakennelmia. Oskarinkoskella tuetaan vanhan tuvan seiniä. Kunnostustyöt ovat suunnitelleet ja niistä vastaavat Metsähallituksen Luontopalvelujen rakennuskonservaattorit.

Toinen maailmansota vei evakkoon

Kolttakentät kertovat evakkoon joutuneiden kolttasaamelaisten elämästä sodanjälkeisessä Suomessa. Ne olivat Petsamon Suonikylästä kotoisin olleiden Semenoffien ja Fofanoffien kesä- ja talviasuinpaikkoja vuosina 1946 – 1948. Kun Suomi menetti sodassa Petsamon Neuvostoliitolle, joutuivat koltat evakkoon. Semenoffin ja Fofanoffin perheet menettivät kotipaikkansa ja lähes kaiken omaisuutensa. Evakkoajan jälkeen he asettuivat asumaan Suomen puolella mahdollisimman lähelle entisiä asuinalueitaan, luonnonolosuhteiltaan vastaavanlaisille seuduille Suomu- ja Luttojoen varsille. Rakennustarvikkeista oli sodan jälkeen kova pula, ja asuinkenttien rakentaminen lyhyessä ajassa oli suuri voimanponnistus. Suonikylän koltat asutettiin lopullisesti Sevettijärvelle.

Ainutlaatuiset kolttakentät ovat viimeisiä Suomessa säilyneitä kolttasaamelaisten rakennuskokonaisuuksia, jotka on tehty vanhan Suonikylän rakennusperinteen mukaisesti. Kentät muodostavat saman perheen kesä- ja talviasuinpaikkojen toiminnallisen kokonaisuuden. Kentät ovat rakennushistorian ja kolttaperinteen kannalta erittäin arvokkaita. Kolttakentät ovat omatoimisia tutustumiskohteita.

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Tuoja Saralampi


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika