Ulkoilma 31.1.2017

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi vietettävät Luonnon päivät käynnistyvät lauantaina 4.2. Sukella talveen -teemainen toiminnantäyteinen päivä polkaisee liikkeelle neljästä Luonnon päivästä rakentuvan juhlavuoden, jonka tavoitteena on saada kaikki suomalaiset ulos luontoon. Lauantain tapahtumakirjo on sekoitus perinteitä ja erikoisuuksia.


Mainos


Talvesta nautitaan lauantaina lähes 200 yleisötapahtumassa ympäri Suomen. Suomalaisia kannustetaan myös omaehtoisiin luontoretkiin ja -tapahtumiin.

Lauantaiaamuna kello 10 käynnistyy kymmenillä paikkakunnilla Suomen ladun organisoima Maailman suurin hiihtokoulu, jonka tavoitteena on innostaa 100 000 ihmistä yhtäaikaisesti laduille ympäri Suomea. Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanja lähtee Luonnon päivänä järjestettävissä pönttötalkoissa loppukirille.

Talven taikaa Pisalla!

Pisa, Nilsiä. Kuva: Maaret Väänänen

Talviulkoilun ja talvisen luonnon saloihin tutustutaan Nilsiän Lastukoskella 4.2.2017 klo 12-16.

Tapahtumassa on esillä talvinen luonto ja laaja kattaus erilaisia talviulkoilutapoja. Toimintapisteissä on tarjolla mm. pulkkamäki, pilkkimistä, lumikenkien ja liukulumikenkien testausta, lumicurling-rata, maastohiihdon opastusta, sauvakävelyä, lumirakentelua, talvilintujen bongausta sekä esittely: Mitä pakkaat mukaan talviselle päiväretkelle. Tapahtumassa tarjotaan myös turvapaikanhakijoille mahdollisuus tutustua Suomen talveen ja talviulkoiluun.

Reippaimmilla on mahdollisuus osallistua lumikenkäretkeen Pisan luonnonsuojelualueelle. Lumikenkäretkellä kivutaan Pisan mäelle ja reitti sisältääkin paikoin jyrkkiä nousuja sekä laskuja. Retken pituus on n. 4 kilometriä. Mahdollisuuksien mukaan omat lumikengät mukaan! Kokoontuminen ennen retkeä päätapahtumapaikalle Lastukosken kyläyhdistyksen kodalle.

Ennakkoilmoittautuminen lumikenkäretkelle: Maaret Väänänen, Metsähallitus, p. 040 748 3471.

Tapahtuma järjestetään laajan joukon yhteistyönä. Mukana ovat Lastukosken kylät ry, Setlementti Puijola, Metsäkartano, Koillis-Savon luonnonystävät ry, Nilsiä luonnonsuojeluyhdistys, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys, Pohjois-Savon Syöpäyhdistys, Puijon Latu ja Partioaitta.

Lisää tapahtumasta www.facebook.com/events/946911898742697/

Talviluonnon päivä Haltialla

Espoon Haltiassa järjestettävä 4.2. koko perheen talvitapahtuma houkuttelee talviseen luontoon. Haltian lähiluonto, tapahtumakenttä ja sisätilat täyttyvät talvisesta ohjelmasta klo 10-15. Kokeile eri talvilajeja, jäljestä eläimiä, nauti nuotioherkuista kodallä sekä kerää parhaat niksit talviretkeilyyn ja yöpymiseen talvisessa luonnossa. Rohkeimmat jäävät luontoon yöksi.

Haltiassa mm. klo 10-15 Risuralli on hyvän mielen ulkoilutapahtuma, jossa puupoltinten harrastajat esittelevät itse tekemiään keittimiä ja valmistavat niillä ruokaa. Tule ihmettelemään ja hanki niksit oman risukeittimen tekoon!

Klo 14 Arktinen klubi esittää: Suomalaiset retkikunnat maailmalla – kuvaesityksiä ja retkikertomuksia arktisilta alueilta
–    Huippuvuoret 2015. Kolmiviikkoinen hiihtoretkikunta Huippuvuorten kylmille rannoille ja teräville huipuille huhtikuussa 2015. Sää suosi retkikuntaa ja hyvän sään lisäksi päästiin nauttimaan myös upeista luontohavainnoista. Retkikunnasta kertoo Marko Takanen. Marko on luonnosta ja ympäristöstä kiinnostunut diplomi-insinööri Espoosta, joka kaukana käytyään oppi arvostamaan myös lähiluontoa. Kesto n. 45 min
–    Grönlanti 2016. Grönlannin jäätikön ylitys hiihtäen ilman ulkopuolista tukea huhti-toukokuussa 2016. Viisihenkinen suomalaisretkikunta hiihti noin 550 kilometrin matkan jäätikön yli 26 vuorokaudessa. Samalla retkikunnasta tuli ensimmäinen kaupallisesti järjestetty Grönlannin jäätikön ylittänyt suomalaisretkikunta. Retkikunnasta kertoo Niina Rautiainen, tamperelainen projektipäällikkö ja erä- ja luonto-opas, joka on innostunut seikkailuista vuorilla, jäällä ja lumella. Kesto n. 45 min

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Luonto-Liiton, Suomen Erätaito ry:n, Helsingin Seudun Lapinkävijöiden, Partioaitan, Solvallan urheiluopiston, lähihiihtokeskus Swinghillin, Ravintola Haltia, luontomatkailuyritysten Erä-Atlas ja Elämystorppa kanssa.

Lisää tapahtumasta www.haltia.com/fi/ajankohtaista/haltiassa-tapahtuu/talviluonnonp%C3%A4iv%C3%A4-%22winter-action-day%22/

Mikä ihmeen Luonnon päivät?

Vuonan 2017 järjestetään yhteensä neljä Luonnon päivää. Helmikuun jälkeen Luonnon päiviä vietetään seuraavan kerran 20.5. teemalla villiinny keväästä. 17.6. Rakastutaan kesäyöhön ja 26.8. Luonnon päivät huipentuvat perinteiseen, vuodesta 2013 saakka vietettyyn Suomen luonnon päivään.

Luonnon päivät on virallinen osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa. Luonnon päiviä on toteuttamassa yli 50 organisaation kumppaniverkosto, joka tavoittaa jopa 1,5 miljoonaa suomalaista. Luonnon päivien tavoitteena on kannustaa kaikki suomalaiset luontoon edes kerran vuoden 2017 aikana.

Tapahtumia voi etsiä ja ilmoittaa osaksi päivän ohjelmaa Luonnon päivien verkkosivun karttahaulla osoitteessa www.luonnonpaivat.fi/haetapahtumia.

Ulkoilma on Luonnon päivien virallinen yhteistyökumppani.

Lähteet: Luonnon päivät, Talven taikaa Pisalla -tapahtumasivu, Haltia, Suomen latu ry


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika