Ulkoilma 30.11.2015

Suomen länsirannikolla avautuu hieno ja paikoin lähes erämainen merialue, Selkämeri. Etelässä merialue rajautuu Ahvenanmaahan, pohjoisessa Merenkurkkuun. Tälle välille mahtuu iso kaistale merellisintä Suomea. Selkämeri on Euroon puhtaimpia ja hienoimpia merialueita. Luonto sykkii ympäri vuorokauden sekä pinnan ylä- että alapuolella. Kolmiosaisessa luontosarjassa matkataan Selkämeri laidasta laitaan.

Sarja on kuvattu pääosiltaan hyvin pienikokoisilla, tulitikkulaatikon kokoluokkaa olevilla kameroilla. Ne avaavat ensi kertaa näkymän lintujen ja muiden eläinten silmien tasalta. Kamera on oikeastaan kuin eläin muiden joukossa.

Jaksot

Elämän suuri kierto

Dokumenttisarjan ensimmäinen osa vie katsojan Selkämeren sykkivälle rannikolle. Alueella asustaa muun muassa paljon tunteita herättävä merimetso. Rannikolla tavataan myös alueen hienoimmat vaellusperhoset.

Villin saariston syke

Sarjan toinen osa johdattaa alueen upeaan saaristoon, hienoille tiiraluodoille ja kahlaajarannoille. Selkämeren rikas vedenalainen luonto ja sen kiehtovat lajit tulevat myös lähelle.

Karun kauniille avomerelle

Sarjan päätösjaksossa meri näyttää voimansa ja luonto sitkeytensä. Riskilät ja rantakäärmeet ovat alueen erikoisuuksia. Karu luonto villiintyy paikoin huikean reheväksi ja keskellä kukkeinta kesää voi törmätä Suomen kesäluonnon yhteen eksoottisimpaan luonnonilmiöön. Valtavan eläinlajiston lisäksi Selkämeren kesä tarjoaa hienoja kukkaloistoja ja lumoavaa merimaisemaa.

Toimittaja, kuvaaja, käsikirjoittaja: Jari Salonen. Leikkaus: Sami Kivimäki. Musiikki: Janne Louhivuori. Tuotanto: Yle, 2014.

TV1 lauantaisin 12. – 26.12.2015 klo 18.40 – 19.30, uusinta sunnuntaisin klo 8.05, Yle Areenassa 30 päivää

Lähde: YLE
Kuva: Jari Salonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika