Ulkoilma 2.12.2015

YLE TV 1:ssä kesällä 2016 alkava Metsien Kätkemä –on vahvasti visuaalinen tv-sarja Suomen luonnosta sekä luontoon liittyvästä mytologiasta.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Ohjelman oppaina toimivat Retkipaikka –median isäntä Antti Huttunen sekä mytologian harrastaja Reetta Ranta. Visuaalisesta toteutuksesta vastaa Rovaniemeläinen videotuotantoyritys Flatlight Creative House.

Henkeäsalpaavat maisemat, niiden salaperäiset tarinat, historia ja vanha viisaus pysäyttävät. Pääset matkalle juurillemme, luontoon”, kerrotaan ohjelmasarjan Facebook-sivuilla.

Ohjauksesta vastaa Miikka Niemi. Käsikirjoituksesta vastaavat Antti ja Reetta.

Jaksot

1. osa: Saaristomeren salaisuudet

Unelmoimme majakanvartijan elämästä kuin Muumi-Pappa, purjehdimme kaljaasilla vanhoja viikinkireittejä Bengtskäristä Örön vanhaan sotilastukikohtaan ja saunomme saarella, josta löytyysalainen laguuni.

2. osa: Lohjan lehdot ja Paavolan tammi

Lohjan luonto on viehättänyt taiteilijoita Lönnrotista Amrophiksen laulajaan, Tomi Joutseneen. Teemme pienen matkan suomalaiseen sielunmaisemaan lehtojen, luolien ja tarinoiden kautta. Lopuksi kohtaamme pyhän tammen.

3. osa: Ahvenanmaan aarteet

Ahvenanmaan mystiset kivilabyrintit, vanhat viikinkisatamat ja Geta-vuoren jännittävät luolat tarjoavat paljon tutkittavaa. Täällä ovat piileskelleet aikoinaan niin sotilaat kuin noidatkin!

4. osa: Paasveen piru ja Paholaiskivet

Jääkauden sulamisvesistä muodostunut Saimaa pitää sisällään monia salaisuuksia. Meteoriitin törmäyksestä syntyneellä Paasveellä näkyy outoja valoilmiöitä ja muinaisilla uhrikivillä nousee edelleen ihokarvat pystyyn.

5. osa: Myyttinen Koli

Miljoonia vuosia sitten Koli kohosi kilometrien korkeuteen kuin Himalaja. Nyt maisema on tasoittunut ja tullut tutuksi monien taiteilijoiden kautta. Mutta mitä tarinoita Pielinen ja Pirunkirkko meille tänään kertovat?

6. osa: Kalajoen dyyneiltä Kallankareille

Kalajoki on noussut merestä vasta kivikauden lopulla – ja nousee yhä. Seikkailemme kanootilla pitkin kiemuraista Siiponjokea, tutkimme dyynejä ja vierailemme kalastajien ja hylkeenpyytäjien asuttamilla Kallankareilla.
Ulkokallan kalajamaja.

7. osa: Kainuun korpimailla

Astelemme Lönnrotin jalanjäljillä Vienan polkujen kalevalaisissa maisemissa, ihmettelemme Kalmosärkkien kuoppia ja pääsemme kokemaan Karhun kunniaksi järjestettävän rituaalin Julma-Ölkyn kanjonijärvellä.

8. osa: Lemmenjoki ja mahtiseidat

Kuljemme Inarista, pyhältä Ukonsaaren seidalta ja livumme pitkin Lemmenjokea kohti Ravadaskönkään putouksia. Lopulta nousemme jumalten vuorelle, Pyhä-Nattaselle, jolla todella tuntee olevansa osa universumia.

9. osa: Nuotiotarinat

Matkan päätteeksi istahdetaan vielä nuotiolle ja käydään läpi matkamme kauneimmat ja tunteikkaimmat hetket. Tarinoita reissuilta ja ennennäkemätöntä materiaalia kameroiden takaa.

Tutustu tarkemmin ohjelmaan Metsien Kätkemän Facebook –sivuilla.

Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika