Ulkoilma 30.12.2016

Kuluvalla viikolla oli Iltalehdessä artikkeli autiotupien pelisäännöistä. Jutussa oli seuraavanlainen lause: ”Jos kaikki eivät mahdu, kuuluu ensin tulleiden poistua ja päästää väsyneemmät tulijat lepäämään”. Tämä on aiheuttanut joissakin sosiaalisen median keskusteluissa huolta, uskaltaako autiotuvassa nukkua? Joutuuko kesken yötä ulos?


Mainos


Kysyimme asiaa Metsähallitukselta. Kysymyksiin vastasi Lapin alueyksikön asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen.

Voiko autiotuvalle saapua yöllä? Ja onko se kohteliasta?

Yölläkin saa saapua tuvalle, varsinkin kesällä kun valoa on enemmän, osa retkeilee tarkoituksella iltaisin tai aikaisin aamulla kun on vähemmän hyttysiä ja viileämpää.

Pitääkö tehdä tilaa seuraavalle?  Pitääkö luopua automaattisesti petipaikasta?

Viimeisenä tulleella on etuoikeus lämmitellä tai kuivatella. Uupuneen tai palelevan täytyy päästä lepäämään. Toki vaatii molempien osapuolten hyvää käytöstä.
Aina kannattaa pitää retkivarusteissaan laavu tai teltta, jotta voi majoittua myös tuvan piha-alueelle, jos tupa tulee täyteen.

Joskus tuvalla voi olla paljon retkeilijöitä, joten joutuu turvautumaan omaan majoitteeseen.

Ajatus uuteen retkeilyvuoteen

Muistakaa hyvät retkeilijät, että maalaisjärjellä, keskustelemalla ja ottamalla muut huomioon saamme enemmän iloa luonnossa liikkumisesta sekä tarjotuista palveluista.

Kannattaa huomioida muut saapumalla tuvalle kohtuulliseen aikaan ja antamalla kaikille tilaa tuvan kapasiteetin rajoissa. Hätätilanteessa toimimme aina toista auttaen, liikkuimmepa sitten taajamassa tai erämaassa. Palelevalle tai väsyneelle kulkijalle pitää olla avuksi, mutta turhaan ei kannata mennä vaatimaan erityiskohtelua oman muista poikkeavan aikataulun takia.

Kyllä Suomen upeilla autiotuvilla uskaltaa nukkua yönsä levollisesti.

Metsähallituksen ohjeet autiotupien käytöstä löytyvät Luontoon.fi-verkkopalvelusta www.luontoon.fi/tuvat/tupatyypit/ohjeitaautiotupa

Oikein reipasta ja hauskaa retkeilyvuotta 2017 – muistakaa Suomi 100 ja Luonnon päivät!

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika