Ulkoilma 10.8.2014

Lauantaina ensimmäistä kertaa järjestetty Pyhä Tunturimaraton jatkoi Suomen polkujuoksun nousutrendiä. Täydet 300 osanottajaa kerännyt kisa tarjosi upean ja hyvin merkityn mutta erittäin haastavan reitin Pyhätunturin kansallispuiston retkeilypoluilla. 1150 nousumetrin lisäksi haastetta lisäsi paikoin vauhtia hidastanut rakkakivikko. 43km:n mittaisen päämatkan lisäksi Pyhällä juostiin 21:n ja 10km:n matkat, jotka houkuttelivat runsaasti ensikertalaisia kokeilemaan polkujuoksua Pyhätunturin hienoissa maisemissa.

henri_ansio
Henri Ansio ylittää ensimmäisenä maaliviivan tunturimaratonilla.
heini_papinsaari
Heini Papinsaari voittaa naistensarjan Pyhän tunturimaratonilla.

Tunturimaratonin miesten sarjan voiton vei Henri Ansio ajalla 3:34:13 selkeällä 7 minuutin erolla Jussi Kumpulaan. Kolmas oli Jussi Nokelainen 10 minuutta Ansion perässä. Naisten voittaja Heini Papinsaari käytti matkaan aikaa 4:44:23. Toisena maalilinjan ylitti Mari Väänänen ja kolmantena Julia Jacobsson noin neljän minuutin välein.

Miesten kärkiryhmä juoksi yhdessä noin 28km:n kohdalla olevalle Kapustan autiotuvalle asti, jonka jälkeisessä alamäessä Ansio irtautui letkasta. “Annoin rullata loivassa alamäessä sileällä kangaspolulla, ja muut jäivät.” “Olen hiihtänyt paljon Pyhän laduilla, ja oli hienoa nähdä nämä maisemat myös kesällä.” “Reitti oli vaativampi kuin odotin, mutta onneksi kisa ei mennyt kovin tiukalle.” “Voimia oli vielä varastossa”, kertoi maalissa hyvävoimainen Ansio.

Papinsaari kertoi juosseensa aluksi miesten letkoissa, mutta tuli loppupuoliskon yksin omaa tahtia. Monen muun osanottajan tavoin hän totesi kivikkojen olleen hankalia, vaikka suunnistajana onkin tottunut juoksemaan maastossa.

merle_soppela
Naisten tunturipuolikkaalla kuudenneksi ehti alppihiihtäjä Merle Soppela, jolle Pyhän maisemat ovat tutumpia talvelta. “Huippu reitti ja huikeat maisemat”, hehkutti Soppela, jolle polkujuoksu oli uusi lisä kesäharjoitteluun.

Tunturipuolikkaan kärkisijat menivät maastohiihtäjä Martti Jylhälle ajalla 1:59:05 ja Meiju Salmelalle, jonka tulos 2:02:53 olisi riittänyt miesten puolellakin neljänteen sijaan. Naisten tunturipuolikkaalla kuudenneksi ehti alppihiihtäjä Merle Soppela, jolle Pyhän maisemat ovat tutumpia talvelta. “Huippu reitti ja huikeat maisemat”, hehkutti Soppela, jolle polkujuoksu oli uusi lisä kesäharjoitteluun.

Tunturikympin kolme nopeinta olivat Mika Halme, Tuija Keihtä ja Katja Junttila.

Tunturimaraton oli Buff Trail Tour Finlandin neljäs osakilpailu. Miehissä Jussi Nokelainen vahvisti yhteispisteiden kakkossijaansa. Kuudenneksi sijoittunut Jukka Salo nousi kokonaistilanteessa kolmanneksi Janne Klasilan jouduttua keskeyttämään. Klasila kertoi palautumisensa kahden viikon takaisesta Pallas-Hetta-juoksusta olleen vielä kesken, ja päättäneensä kisan puolivälissä säästää voimia kuuden viikon päästä Kreikassa juostavaan Spartathloniin, jossa edessä on peräti 246km:n matka.

Naisten sarjassa Pyhän voittaja Heini Papinsaari ja nelonen Anna Hopia jakavat nyt yhteispisteiden kolmossijan. Julia Jacobsson nousi viideneksi. Molempien sarjojen lopputilanne kuitenkin vielä täysin auki, sillä kuuden osakilpailun sarjasta lasketaan lopputuloksiin neljän parhaan pisteet. Jäljellä on vielä kaksi kisaa, Nuuksio Classic Trail Marathon 6.9. Espoossa ja Vaarojen Maraton 5.10. Kolilla.

Tunturimaraton tulokset

Linkit tulospalvelusivulle:
Tunturimaraton
Tunturipuolikas
Tunturikymppi

Lähde: Trail Tour Finland / Kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika