Ulkoilma 5.6.2016

Pohjoisen poropaimenet siirsivät leiriään säännöllisesti paikasta toiseen. Paimenille optimaallinen majoite kota, tarjosi tilaa, lämpöä ja antoi suojaa. Nykypäivänä tämä käytännöllinen majoite soveltuu hyvin jopa retkeilyyn.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Kota, joka jossain osissa pohjolaa kantaa myös nimeä laavu, on oikeastaan säilynyt koko historiansa lähes muuttumattomana. Nykyiset materiaalit antavat mahdollisuuden keveyteen, joka taas mahdollistaa kodan kuljettamisen mukana pitkilläkin retkillä. Kodan suojassa on huomattavasti mukavampaa istua iltaa ja nauttia vaikkapa nuotion lämmöstä. Nuotiolle löytyy myös erilaisia vaihtoehtoja. Kamina, risukeitin, puupoltin ja hiiligrilli antavat lämpöä siinä missä perinteinen nuotiokin. Kodan suojassa on hauskaa tehdä ruokaa lämpimän tulen äärellä.

Tuntsan vaelluskota ja Juuvi-puupoltin ovat toimiva yhdistelmä

Lähdin viime syksynä isäni kanssa pohjoisen reissuun ja kaipasimme mukaan tilavaa majoitetta, jonka sisällä voisi istua iltaa säässä kuin säässä. Itselleni muistui mieleen erämessuilla näkemäni Tuntsan vaelluskota ja sen kanssa hyvin yhteensopiva Juuvi-puupoltin. Olin oitis yhteydessä tuttavaani Anssi Romoon, joka on Juuvin kehittäjä. Hänen avulla sainkin mukaani 3,5 m vaelluskodan sekä Juuvin. Kombo oli erinomainen ja pidimme molemmat todella paljon leirielämästä sekä kodan tuomasta tunnelmasta.

kotaretkeily_02

kotaretkeily_01

Tuntsan vaelluskota on helppo pystyttää ja siinä on hyvin tilaa 2-3 henkilölle. Kodan korkeus pystytettynä on 2,8 metriä. Painoa kotakankaalla on 2,5 kiloa ja keskisalolla 805 grammaa. Mikäli lämmittemenä käyttää Juuvia niin painoa tulee lisää 650 grammaa paristoineen. Juuvilla voi myös kokata, joten erillistä keitintä ei mukaan tarvitse. Ruuanvalmistusta helpottamaan on saatavilla Juuvi-keittotaso, jonka avulla kattilat ja pannut saa tukevasti polttimen yläpuolelle.

Kodan sisällä voi halutessaan käyttää jonkinlaista maavaatetta mutta se ei suinkaan ole välttämätöntä. Makuualustan alle on hyvä kuitenkin laittaa jokin suoja, joka estää maasta nousevan kosteuden pääsemistä nukkumisvarusteisiin.

Tuntsan vaelluskodassa on mukana myrskynarut, joilla teltan saa vakaasti kiinnitettyä myös haastavammassa kelissä. Kotakangas antaa sateessa aavistuksen periksi, joten myrskynarut on hyvä asentaa myös sateisella kelillä. Kangas kastuessaan laskeutuu huomattavasti jos naruja ei ole asennettu.

Vaelluskota sopii perusleiriksi tai porukalla retkeilyyn

Tuntsa vaelluskota sopii hyvin tulistelun ystäville, kaveriporukalle tai vaikkapa perheretkeilyyn. Itse henkilökohtaisesti tykästyin kotaan ja oma Tuntsa on nyt hankinnassa. Meillä kota tulee olemaan käytössä eniten perheen ja isän kanssa retkeillessä mutta aivan varmasti saattavat myös ystävät kysellä mukaan kotaretkelle – se on hauskaa!

Tekniset tiedot

Tuntsa vaelluskota 3,5
Paino: 2,5 kg
Korkeus pystytettynä: 2,8m
Materiaali: sisältä alumiinipinnoitettu – vedenpitävä – palosuojattu nailonkangas
Rakenne: yksinkertaisesta kankaasta tehty 8-kulmainen kota – suuri vetoketjullinen ovi – ovi kokonaan avattuna kota toimii myös louteena – helmassa 40cm liepeet – huipussa sisältäpäin suljettava savuaukko
Mitat: pohjan halkaisija n.350cm – 2-3 henkilöä – keskisalko n.270cm (valinnainen)
Paino: ilman keskisalkoa 2.5 kg, keskisalko 805g
Hinta: 379 euroa ja salolla 430 euroa

Juuvi
Materiaali: Ulkokuori ja jalat alumiinia, muut metalliosat ruostumatonta terästä
Paino: 650g (perusversio yhdellä korokeverkolla, sis. paristot)
Koko: korkeus 235mm (käyttöasennossa), halkaisija 145mm
Pakattuna: lieriömäisen pakkauksen halk. 150mm, korkeus 140mm
Virtalähde: Paristovirtalähde 2*AA, ulostulojännite 5V (usb)
Hinta: 275 euroa ja keittotasolla 338 euroa.

Juttu on tehty yhteistyössä Juuvin ja Tuntsan kanssa Ulkoilman aloitteesta.

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika