Ulkoilma 19.7.2016

Tulevan Hossan kansallispuiston selkoset sulkevat sisäänsä yhden Suomen suurimpia kalliomaalauksia. Kivikautisten kalliomaalausten edustalle Somerjärveen on nyt asennettu uusi katselulava. Myös Julma Ölkyn kanjonijärveen suunnitellaan luontomatkailua palvelevia uusia rakenteita. Hossan kansallispuiston perustaminen on yksi hallituksen kärkihankkeista ja se kuuluu Suomi100-vuoden merkittäviin tekoihin.


Mainos


Suomussalmen Hossa on Kainuun suosituin luontomatkailukohde. Hossan Värikallion kivikautisten maalausten sarja  on alueen vetonauloja. Kalliomaalauksia on päässyt jo 80-luvulta lähtien katselemaan Somerjärvessä kelluvalta katselutasanteelta, mutta lava vanheni käyttökelvottomaksi.

Uusi, teräsrakenteinen katselulava siirrettiin tulevan kansallispuiston metsien keskelle helikopterikuljetuksina heinäkuun alussa. Lava on edeltäjäänsä suurempi ja sille pystyy nousemaan myös veneestä. Materiaaleissa ja suunnittelussa on korostettu pitkäikäisyyttä ja turvallisuutta. Lopputarkastus on tehty ja katselulava on valmis luontomatkailijoiden käyttöön.

Katselulavan rakentamisesta ja asentamisesta on vastannut Meritaito Oy. Rakenteet toteutti kajaanilainen Katera Steel Oy.

Lisää luontomatkailua parantavia rakenteita ja palveluja

Yhtä kunnianhimoinen hanke on suunnitteilla Kuusamon puolella sijaitsevalle Julma Ölkylle, joka jatkossa sijaitsee uuden kansallispuiston sisällä. Metsähallitus kumppaneineen suunnittelee kanjonijärven ylittävää riippusiltaa. Toteutus vaatii kuitenkin huolellisen lupaprosessin. Riippusillan uskotaan lisäävän upean, mutta vaikeakulkuisen Julma Ölkyn kävijämääriä.

Muutoinkin kansallispuiston valmistelutyöt Hossan maastossa jatkuvat. Tulevia reitistökokonaisuuksia suunnitellaan ja rakenteita kohennetaan, esimerkiksi Värikallion läheisyyteen nousee parhaillaan uusi katettu taukopaikka. Myös Hossan luontokeskus tullaan uudistamaan monin tavoin. Kansallispuisto on kansainvälisestikin tunnettu brändi ja uusien puitteiden toivotaan palvelevan kasvavia kävijämääriä Hossassa.

Lähde ja kuva: Metsähallitus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika