Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 22.3.2011

Retkeillessä ja muutenkin maastossa liikuttaessa on parempi käyttää retkikeitintä kuin avotulta. Avotulta tehdessä tulee käyttää merkittyjä ja huollettuja tulentekopaikkoja aina, kun se on mahdollista. Tulenteko muualla kuin siihen osoitetulla paikalla vaatii yleensä maanomistajan luvan.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Metsähallitus on päätöksellään antanut yleisen luvan tulentekoon maastossa valtion mailla Lapissa, Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Pohjois-Karjalassa. Tulentekoon voi käyttää kuivia oksia, risuja ja pieniä juurakoita. Mikäli alle puolen kilometrin sisällä on huollettu tulipaikka, täytyy tulistelun tapahtua siellä.

Luonnonsuojelualueilla, joille on laadittu hoito- ja käyttösuunnitelma tai annettu järjestyssääntö noudatetaan tulenteossa sitä, mitä näihin suunnitelmiin ja sääntöihin on linjattu. Esimerkiksi useimmissa kansallispuistoissa, tulenteko on sallittu vain siihen merkityillä paikoilla. Paikat on merkitty retkeilykarttoihin. Rajoitusosilla tulenteko ei ole sallittua.

Maapuiden eli maahan kaatuneiden puiden ottoon ja käyttöön tarvitaan erämaa-alueilla niin sanottu maapuulupa.

Metsäpalovaroituksen aikana avotulenteko on kaikilla alueilla kielletty. Avotulenteko on kielletty myös silloin, kun olosuhteet kuivuuden, kovan tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon vaara on ilmeinen. Edellä mainitut rajoitukset koskevat myös rakennettuja ulkotulentekopaikkoja. Metsäpalovaroituksenkin aikana tulen voi kuitenkin tehdä tupien ja keittokatosten hormillisiin tulisijoihin.

Maapuuluvat Lapin erämaa-alueille voi ostaa
Ivalon palvelupisteestä
Ylä-Lapin luontokeskus Siidasta
Tunturi-Lapin luontokeskus Skierristä

Maapuulupa maksaa 10,00 euroa / m³.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika