Ulkoilma 27.11.2015

Tekstiilituotteen ja jalkineen valmistaminen ei ole mahdollista ilman kemikaaleja, mikäli tuotteilla halutaan olevan nykyaikaisia ominaisuuksia kertoo Tekstiili- ja muotialat TMA ry. Vajavaiset tiedot kemikaalien terveysvaikutuksista erehdyttävät kuluttajaa. Säädökset velvoittavat, että kaikki myynnissä olevat tuotteet ovat turvallisia käyttää. Monien kemikaalien käyttö on vaatteissa kiellettyä ja uudet kemikaalirajoitukset tehdään tutkimusten perusteella.

Kemikaalit, väriaineet, viimeistely- ja kiinnitysaineet ovat olennainen osa nahka- ja tekstiilituotteita. Kehrääminen, kutominen, neulominen, värjäys, viimeistys ja nahan valmistus vaativat kemikaalien käyttöä.

Myyntiin tulevien tekstiili- ja nahkatuotteiden tulee täyttää kemikaaleja koskevat vaatimukset. Lainsäädäntö määrää rajat tai kieltää eräiden aineiden esiintymisen tekstiili- ja nahkatuotteissa kokonaan.

Kalvovaatteissa olevat fluoriyhdisteet ovat herättäneet kuluttajissa huolta. Näitä aineita käytetään, jotta kalvovaatteet säilyttäisivät hengittävyytensä tai vaatteita ei tarvitsisi pestä niin usein, sillä pesu on TMA ry:n mukaan vaatteen elinkaaren ympäristöä eniten kuormittava osa. PFC-yhdisteitä on jo kielletty ja paraikaa arvioidaan myös muita fluoriyhdisteitä, niiden mahdollisten vesieliöstö vaikutusten vuoksi.

Tekstiileille voidaan lisätä likaa hylkiviä ominaisuuksia viimeistyskäsittelyillä siten, että estetään lian tunkeutuminen tuotteeseen tai helpotetaan sen poispeseytymistä pesun yhteydessä.

Kalvo- ja urheiluvaatteissa tekstiilien ominaisuudet korostuvat. Kalvovaatteen hyöty katoaa, jos kangas ei hengitä esimerkiksi likaantumisen vuoksi. PFC-yhdistettä käytetään, koska kuluttajien vaatimukset varsinkin ulkoilu ja urheiluvaatteiden hengittävyydelle ja samalla vedenkestolle ovat korkeat”, toteaa Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Lähde: Tekstiili- ja muotialat TMA ry

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika