Ulkoilma 21.8.2013

Tienoo on ilmainen mobiilisovellus Ruunaan retkeilyalueella liikkuville. Sovelluksessa Ruunaan alueen tiedot ovat saatavilla matkapuhelimen offline-tilassa. Sovelluksen kautta voi antaa palautetta alueesta ja kertoa esimerkiksi mistä reiteistä ja metsistä pidät eniten? Missä on hyvä vaeltaa ja missä on mukava levätä? Tulevaisuudessa sovelluksen kautta tullut palaute käytetään metsien suunnittelussa Ruunaan retkeilyalueella.

Metsähallitus on kehittänyt Tienoo-sovelluksen yhdessä Helsingin yliopiston ja Simosol Oy:n kanssa.

Tienoo on osallistavan suunnittelun mobiilisovellus, joka ei ainoastaan kerää aineistoa metsäsuunnittelua varten, vaan parantaa kävijöiden viihtyvyyttä testialueella. Testialueeksi valikoitui Pohjois-Karjalassa Lieksassa sijaitseva Ruunaan retkeilyalue. Tämä alue valittiin korkeiden ja jatkuvasti kasvavien kävijämäärien perusteella.

Sovelluksessa on neljä pääelementtiä

– interaktiivinen kartta, joka tarjoaa tietoa reiteistä ja palveluista sekä retkeilyalueella harrastettavista aktiviteeteista.
– info-osio, josta löytyy tietoa niin luonnosta, eläimistä, metsistä ja historiasta kuin alueen nähtävyyksistä, palveluista sekä harrastusmahdollisuuksista. Sovelluksen kautta voi ottaa suoraan yhteyttä palveluntarjoajiin ja päästä upeisiin eräseikkailuihin vielä samana päivänä. Ruunaalta löytyvät monipuoliset luontoliikunta aktiviteettimahdollisuudet sekä Suomen upeimmat melontakosket!
– palaute ominaisuus, joka tarjoaa kävijöille mahdollisuuden antaa paikkatietoon sidottua suoraa palautetta valokuvan kera mistä tahansa Ruunaan retkeilyalueelta.
– interaktiivinen aarteenetsintäpeli – Pelissä kävijät ohjataan sovelluksessa olevan kartan avulla ennalta valittuihin paikkoihin. Merkityillä paikoilla aarteenetsijät vastaavat kysymyksiin, jotka liittyvät ympäröivään maisemaan, metsiin tai rakenteisiin. Peli soveltuu uudenajan oppimateriaaliksi kouluille sekä muille ryhmille.

Mobiilisovellus tuo retkeilylle sekä muille metsässä ja luonnossa tapahtuville aktiviteeteille uuden ulottuvuuden. Kartasta löytyvät mm. metsästys sekä kalastusalueet. Tienoon avulla Metsähallitus tarjoaa kävijöille ajankohtaista tietoa ja mahdollistaa jatkuvan suoran palautteen antamisen vierailulla koetuista kokemuksista.

Tämä uudenlainen lähestymistapa antaa suuremmalle yleisölle mahdollisuuden osallistua myös metsien sekä maiseman suunnitteluun. Tienoon avulla Metsähallitus pystyy hyödyntämään kävijöiden erityisiä tarpeita. Käyttämällä paikkatietojärjestelmäteknologiaa, palaute pystytään liittämään suoraan kartalle.

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi app storesta tai android puhelimiin google playstä!

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika