Ulkoilma 4.4.2012

Suojelualueilla on luonnonsuojelun, terveyshyötyjen ja taloudellisen vaikuttavuuden lisäksi myös hengellisiä ja pyhiä arvoja, joista kertoo tuore englanniksi julkaistu kirja The Diversity of Sacred Lands in Europe.

Kirja käsittelee luonnon ja pyhyyden yhteyttä eri uskontokuntien ja alkuperäiskansojen näkökulmasta. Kirja on oiva lukupaketti kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luonnon hengellisistä arvoista. Kirjan alkusanoina on arkkipiispa Kari Mäkisen artikkeli pyhän käsitteestä.

Kirja on myös antoisa oheislukemisto niille, jotka aikovat matkata tutustumaan Albanian, Bulgarian, Espanjan, Iso-Britannian, Italian, Kreikan, Latvian, Liettuan, Luoteis-Venäjän, Norjan, Puolan, Romanian, Ruotsin, Serbian, Slovakian, Tšekin, Turkin tai Viron pyhiin luontokohteisiin. Kirjassa käsitellään myös kotimaisia pyhiä luontokohteita.

Kirjan artikkelien kirjoittajat osallistuivat pyhien luontokohteiden ns. Delos-työpajaan Inarissa kesällä 2010. Työpajassa paneuduttiin erityisesti saamelaisten pyhiin luontokohteisiin. Delos-aloite on osa Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) suojelualuekomission toimintaa.

Kirja on IUCN:n ja Metsähallituksen luontopalvelujen yhteisjulkaisu, jonka rahoitti ympäristöministeriö.

Lue lisätietoa kirjasta tai lataa kirja pdf-tiedostona (Metsähallitus)

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika