Ulkoilma 15.10.2015

Norjalainen alusasuvalmistaja Aclima on kehittänyt yhdessä norjalais-saamelaisen seikkailijan Lars Monsenin kanssa Anárjohka‑tuotesarjan. Saimme testiin sarjan kolme tuotetta; Warmwool Polo Zip ja Warmwool Crew Neck -merinovillapaidat sekä sarjan Warmwool Long -merinovillahousut. Sarjaan kuuluvat lisäksi bokserit, kauluri, pipo, sukat sekä Acliman Woolshell-materiaalista valmistetut housut ja paita. Woolshell on 42 % polyesteriä, 4 % elastaania ja 54 % pehmeää merinovillaa. Kokonaisuus on sellainen, että se periaatteessa on riittävä ympärivuotiseen retkeilyyn.

anarjohka_02

Testaamiemme Warmwool -tuotteiden materiaalina on 200 grammaista pehmeää Total Easy Care (TEC) merinovillaa, johon ei paha haju pääse pesimään. Materiaali on miellyttävää iholla ja eristää todella hyvin.

Perinteisiin merinoasuihin verrattuna Anárjohkat sisältävät useita yksityiskohtia, joita Lars Monsen on kokenut hyödyllisiksi suunnitellessaan asua. Kuivaus- ja ripustuslenkit, vahvikkeet, taskut ja leikkaukset kutsuvat seikkailuun. Crew Neck-mallissa kengurutasku tuo lisäeristettä vatsanalueelle tai makuupussissa nukuttaessa antaa käsille lisälämpöä. Paitojen eri puolilla sijaitsevat rintataskut toimivat hyvin myös paitoja käytettäessä päällekkäin. Värimaailma on haettu saamelaisesta kulttuurista mutta kuitenkin niin, että se sopii myös etelän ulkoilijalle. Anárjohka nimi on saamea ja tarkoittaa suomeksi Inarijokea.

anarjohka_03

Mitä mieltä olemme?

Anárjohka on sopivan paksuinen, viimeistelty ja edukseen erottuva merinoasukokonaisuus, jonka toiminnallisuus on hyvä. Asu soveltuu hyvin viileästä kelistä aina paukkupakkasiin asti. Päällekkäin puettuna paidat tarjoavat jämerän 400 grammaa pehmeää villaa. Paidan malli on aavistuksen lyhyt. Varsinkin Polo Zip -mallissa paidan etuosa tahtoo nousta kurottaessa turhan korkealle. Muuten L-koon mitoitus toimii hyvin normaalivartaloisella 186 cm pitkällä miehellä. 110 ja 120 euroa maksavat osat ovat merinoasujen parhaimmistoa.

DSC02033 (1)

Tulevan talven aikana testaamme asua talviolosuhteissa. Kerromme näistä kokemuksista lisää kevättalvella 2016.

Testi on tehty UlkoilunMaailma.fiin aloitteesta yhteistyössä Acliman maahantuojan kanssa.

Teksti: Mika Mannonen
Kuvat: Mika Mannonen, Eerikki Rundgren ja Aclima

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika