Ulkoilma 15.1.2018

Supersuosittujen Metsähallituksen lammaspaimenviikkojen ilmoittautuminen avataan taas. Miltä kuulostaisi viikko vuokramökissä kansallispuiston tai muun suojelualueen luonnonkauniissa maisemassa pienestä lammaslaumasta huolehtien? Lammaspaimenena pääset viettämään villantuoksuista terveyslomaa Suomen upeimmassa luonnossa. Haku käynnistyy huomenna tiistaina 16.1.2017 kello 12.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Hyötyvaikutus paimenille ja ympäröivälle luonnolle on ilmeinen monilla eri mittareilla. Viikko luonnon keskellä parantaa fyysistä ja henkistä terveyttä. Eläinten puuhien seuraaminen ja lampaiden rapsuttelu rentouttaa ja lievittää pahimmankin stressin. Viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä. Henkilökohtaisen hyvän lisäksi paimenviikkoihin osallistuvat mahdollistavat historiallisten tilojen perinteisen luonnonhoidon ja samalla luonnon monimuotoisuuden lisäämisen.

Haku kesän 2018 lammaspaimeneksi avataan

Kesän 2018 lammaspaimenia etsitään jälleen. Haku paimeneksi alkaa tiistaina 16.1. klo 12:00 ja jatkuu seuraavaan tiistaihin 23.1. klo 12 asti osoitteessa www.luontoon.fi. Lammaspaimenet arvotaan halukkuutensa ilmoittaneiden joukosta helmikuun aikana. Ilmoittautumislomake avataan 16.1. klo 12 osoitteessa www.luontoon.fi. Lammas- ja lehmipaimenviikot ovat maksullisia. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Lammas- tai lehmipaimenviikolla paimen saa vuokralle viikoksi tilan upeiden maisemien keskeltä. Bonuksena saa mahdollisuuden rajattomaan eläinterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden ja hieman itsenäisempien lapinlehmien seurassa. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös perheen tai ystävän paimenseurakseen.

Ilmoittaudu paimeneksi linkistä  https://link.webropolsurveys.com/S/CF27189325C7BE5F (avataan 16.1.klo 12:00)

 

Lehmipaimeneksi Evon retkeilyalueelle

Mustajärven torppa on juuri remontoitu vanha talo kauniissa perinnemaisemassa Evon retkeilyalueella Hämeenlinnan Lammilla. Rakennuksessa majoittuu 6 henkeä. Torppa on varustettu sähköllä ja pihapiirissä on sauna, pesuvesi saadaan pihakaivosta. Juomavesi noudetaan läheiseltä leirialueelta tai Hämeen ammattikorkeakoulun Evon yksiköstä. Laitumella on pohjoissuomenkarjaa eli lapinlehmiä sonnin kera. Varsinkin alkukesästä päärakennuksen takapuolella on kyykäärmeitä.

Lehmipaimenviikon hinta on 450 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Evon lehmipaimenviikko on aina maanantaista maanantaihin ja ne kestävät kesäkuun alusta elokuun loppuun.

www.luontoon.fi/evo

Lammaspaimeneksi Välimaan saamelaistilalle

Välimaan saamelaistila sijaitsee jylhässä jokilaaksossa Tenojoen rannalla n. 25 km Utsjoen kirkonkylältä Nuorgamiin päin. Välimaassa lammaspaimen majoittuu aidolla saamelaistilalla, joka on perustettu jo 1858. Välimaan saamelaistila on museokohde, jonka pihapiiriin on vapaa pääsy jokamiesretkeilijöillä ja siellä saattaa piipahtaa myös ryhmiä. Päärakennukseen majoittuu helposti 4 henkilöä, rakennus on tilava ja sieltä löytyy ruuan valmistukseen riittävä varustus. Rakennuksessa on sähköt. Lammaslaitumet ympäröivät pihapiiriä. Pihapiiriin kuuluu myös sauna, josta on helppo pulahtaa virkistävälle uinnille Tenojokeen.

Lammaspaimenviikon hinta on 450 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Välimaalla lammaspaimenviikko on aina perjantaista perjantaihin ja laidunnuskausi kestää kesäkuun loppupuolelta elokuun loppuun.

www.luontoon.fi/utsjoki ja www.luontoon.fi/valimaa

Lammaspaimeneksi Levävaaran metsänvartijan taloon

Kuhmossa, aivan itärajan pinnassa, Elimyssalon luonnonsuojelualueella sijaitsevalla Levävaaran erämaatilalla lammaspaimen saa käyttöönsä kaikki pihapiirin rakennukset: talo, savusauna, navettarakennus, riihi ja pari latoa. Talon kamariin majoittuu mukavasti 2–4 henkilöä, mutta kesäaikaan on mahdollista nukkua myös teltassa tai talon ullakolla. Nimensä mukaisesti Levävaara laajoine niittyaukeineen sijaitsee vaaralla, 1,5 km päässä lähimmältä pysäköintialueelta. Lähin järvi, Saari-Kiekki, on noin puolen kilometrin päässä. Sen rannassa on lammaspaimenten käyttöön tarkoitettu vene. Pihan kautta kulkee Elimyssalon retkeilyreitti. Juoma- ja saunaveden saa läheisestä lähteestä. Levävaarassa ei ole sähköjä. Varustukseen kuuluu nestekaasuliesi ja -jääkaappi.

Lammaspaimenviikon hinta on 400 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Levävaaran lammaspaimenviikot ovat aina maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta elokuun puoleenväliin.

www.luontoon.fi/elimyssalo ja www.luontoon.fi/levavaara

Lammaspaimeneksi Lemmenjoen kansallispuiston Kaapin Jounin tilalle

Kaapin Jounin tila sijaitsee Lemmenjoen rannalla ja tilalla majoittuu mukavasti 2–3 henkeä. Rakennuksessa on sähköt ja juomaveden saa kaivosta. Takapihana toimii Lemmenjoen kansallispuisto retkeilymahdollisuuksineen. Paimenilla on käytössään soutuvene, jota tarvitaan myös liikkumiseen Njurgulahden kylään, koska tila sijaitsee tiettömän taipaleen päässä “joen toisella puolen”. Venematkaa kylälle tulee noin 2 km. Puulämmitteinen sauna pihapiirissä tarjoaa asukkaille löylyt.
Lammaspaimenviikon hinta on 450 euroa. Paimennusviikon ajankohta on lauantaista lauantaihin ja laidunnuskausi kestää elokuun loppuun. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.

www.luontoon.fi/lemmenjoki ja www.luontoon.fi/kaapinjounintila

Lammaspaimeneksi Koloveden kansallispuistoon

Kolovedellä paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa Enonkoskella sijaitsevan Huhtiniemen talon, johon majoittuu mukavasti 8 henkeä. Huhtiniemen talossa on aurinkosähkövalaistus, kaasuhella ja -jääkaappi, pihapiirissa on kaivo. Koloveden Metsoselkä pilkahtelee puiden välistä ja pihasaunan lauteilta on vain noin sadan metrin matka pulahtamaan kirkkaaseen Koloveteen. Entisen metsänvartijatilan pihapiirissä voi nuotiotulen äärellä nauttia luonnonrauhasta kuunnellen vain luonnon omia ääniä. Huhtiniemestä on lyhyt matka lähteä tutustumaan Koloveden erämaisen jylhiin maisemiin ja jos onni on matkassa, utelias saimaannorppa saattaa tulla tervehtimään.

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin ja laidunnuskausi kestää toukokuun lopusta syyskuun alkuun. Lammaspaimenviikon hinta on 450 euroa. Koiraystävät ovat Huhtiniemessä kiellettyjä.

www.luontoon.fi/kolovesi ja www.luontoon.fi/huhtiniementalovuokratupa

Lammaspaimeneksi Syötteen kansallispuiston Rytivaaran kruunumetsätorpalle

Syötteen kansallispuistossa lammaspaimenia kutsuu Rytivaaran 8 hengen kruununmetsätorppa. Talossa pääsee entisajan tunnelmaan puukaminan, kaasuhellan lämmittelyn ja kaivosta haettavan veden merkeissä. Torpan pihapiirin nuotiopaikalla paistuvat iltaisin räiskäleet ja pihapiirin sauna on paimenten käytössä. Kävelymatkaa autolta Rytivaaraan on merkattua reittiä pitkin noin 4 km. Rytivaarasta pääsee kätevästi Syötteen kansallispuiston retkeilyreiteille.

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin ja laidunnuskausi kestää kesäkuun puolestavälistä elokuulle. Lammaspaimenviikon hinta Rytivaarassa on 400 euroa. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä.

www.luontoon.fi/syote ja www.luontoon.fi/rytivaara

Lammaspaimeneksi Kolin kansallispuistoon Seppälän tai Lakkalan tilalle

Seppälän pientila sijaitsee Kolin kansallispuiston eteläpäässä Lieksassa. Tupaan majoittuu mukavasti kuusi henkeä, joten paimeneen voi tulla isommallakin porukalla. Talossa on sähköt ja pihassa kaivo. Lammaslaitumet ympäröivät pihapiiriä. Savusauna tarjoaa rentouttavat löylyt ja iltanuotion voi tehdä pihassa sijaitsevalla tulentekopaikalla. Herajärvelle pääsee soutelemaan noin kilometrin päästä Lakkalasta. Seppälän tilan pihasta pääsee suoraan esimerkiksi Herajärven kierros -vaellusreitille.

Lakkalan tila sijaitsee Seppälän lähellä Herajärven rannalla. Maisema on idyllinen. Lammaslaitumet ja vanhat pellot ympäröivät pihapiirin perinnerakennuksia. Savusaunan löylyistä voi pulahtaa suoraan Herajärven kirkkaaseen veteen. Lakkala sopii lammaspaimennuskohteeksi esimerkiksi pariskunnalle, pienelle perheelle tai seurueelle. Pienessä tuvassa on petipaikat 2–3:lle henkilölle. Tuvan varusteluun kuuluvat sähkövalot, jääkaappi, sähköliesi ja -uuni. Keskellä tupaa on punatiilinen leivinuuni. Talousvesi on tuotava mukana tai haettava Seppälän kaivosta. Pihalla on erillinen kuivakäymälä. Rannassa on soutuvene lammaspaimenten käytössä. Aivan vieressä on lammaspaimenten ja retkeilijöiden käytössä oleva tulentekopaikka. Herajärven kierros kulkee Lakkalan kautta ja patikoimaan pääsee vaikka suoraan pihasta.

Paimenviikot kestävät molemmissa kohteissa maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi Kolilla alkaa kesäkuun alussa ja päättyy syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta molemmissa kohteissa on 450 euroa. Koirakaverit ovat tervetulleita Kolin kohteisiin, kunhan ne pysyvät kytkettyinä.

www.luontoon.fi/koliwww.luontoon.fi/seppalavuokratupa ja www.luontoon.fi/lakkalavuokratupa

Lammaspaimeneksi Isojärven kansallispuistoon

Isojärven kansallispuistossa Kuhmoisissa paimenet saavat viikoksi käyttöönsä kansallispuistossa sijaitsevan Luutsaaren talon, johon majoittuu mukavasti kuusi henkeä. Talossa on sähköt, juomavesi on haettava n. 1 km:n soutu- tai kävelymatkan päästä. Puulämmitteinen sauna Isojärven rannalla tarjoaa asukkaille löylyt. Avara järvenselkä kutsuu soutelemaan käytössä olevalla soutuveneellä ja liottamaan siimaa tyyneen kesäiltaan. Vastarannalla odottavat Isojärven kansallispuiston karunkauniit maisemat retkeilyreitteineen.

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Kesän ensimmäinen paimenviikko toukokuun lopulla ja viimeinen päättyy syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta on 400 euroa. Huomaathan, että Luutsaareen ei saa ottaa koiraa mukaan.

www.luontoon.fi/isojarvi ja www.luontoon.fi/luutsaarivuokratupa

Lammaspaimeneksi Närängän erämaatilalle Etelä-Kuusamoon

Etelä-Kuusamon Närängän erämaatilalla lammaspaimen saa käyttöönsä tilan päärakennuksen sekä pihapiiristä löytyvän saunan. Päärakennukseen majoittuu mukavasti jopa 20 henkeä, joten paimeneen voi lähteä vaikka suurperheen kera. Tilan pihapiirin nuotiopaikka ja näyttely ovat myös jokamiesretkeilijöiden käytössä.

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuusta elokuuhun. Paimen voi ottaa koiran mukaan, mutta koira on pidettävä kytkettynä. Lammaspaimenviikon hinta on 400 euroa.

www.luontoon.fi/naranka ja www.luontoon.fi/narankavuokratupa

Lammaspaimeneksi Pyhä-Häkin kansallispuistoon

Pyhä-Häkin kansallispuistossa Saarijärvellä paimenet saavat viikoksi käyttöönsä puiston länsilaidalla sijaitsevan Poika-ahon torpan sekä puulämmitteisen pihasaunan. Poika-ahon vaatimattomaan, mutta kodikkaaseen, entiseen kruununmetsätorppaan majoittuu viisi henkeä. Historiaa havisevasta pihasta pääsee suoraan Pyhä-Häkin kansallispuiston retkeilyreiteille. Torppa on nähtävyys, joten paimenet pääsevät kertomaan pestistään myös satunnaisille kulkijoille.

Paimennusviikon ajankohta on perjantaista perjantaihin. Laidunnuskausi kestää kesäkuun alusta syyskuulle. Lammaspaimenviikon hinta on 400 euroa.

www.luontoon.fi/pyha-hakki ja www.luontoon.fi/poika-ahovuokratupa

Lammaspaimeneksi Hiidenmaan tilalle Mikkelin kupeeseen

Neitvuoren kainalossa Hiidenmaan perinnemaisematilalla paimenet saavat viikoksi käyttöönsä paimenpirtin ja puulämmitteisen pihasaunan. Vaatimattomaan mutta viihtyisään paimenpirttiin majoittuu enimmillään 10 henkilöä. Retkeilyreitit Neitvuorelle ja Hiidenmaan reitistöille lähtevät aivan vierestä. Paimenpirtin ikkunasta näkyvä Hiidenlahti johdattaa melomaan Luonterille, yhdelle sokkeloisimmista Saimaan selistä, jossa viihtyy myös saimaannorppa. Lammaspaimennuksen ohella paimenet pääsevät meditatiivisten luonnonhoitotöiden ja polttopuiden teon makuun.

Paimennusviikon ajankohta on maanantaista maanantaihin. Kesän ensimmäinen paimenviikko alkaa jo toukokuussa ja viimeinen syyskuussa. Lammaspaimenviikon hinta on 450 euroa.

www.luontoon.fi/neitvuori-luonteri ja www.luontoon.fi/hiidenmaantilavuokratupa

Metsähallitus
 Juha Pääkkönen / Metsähallitus


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika