Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 8.1.2021

Viimeaikainen retkeilybuumi on herättänyt huolen liian heppoisin varustein ja taidoin luontoon lähtevistä talvivaeltajista. Talviretkeilyyn tarvitaan aivan erilaista varautumista ja kokemusta kuin lumettomana aikana.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Talvi on erittäin vaativaa aikaa vaellukselle. Varsinkin pohjoisessa sääolot voivat olla ankarat ja muuttua hetkessä. Pulaan joutuvalle apu on kaukana.

Ensimmäiselle talviretkelle ei pidä lähteä kauas, vaan kasvattaa taitojaan helpoilla lähireiteillä. Kannattaa ensin tunnustella miltä tuntuu olla tuntikausia kylmässä, millaista on liikkua lumella ja miten osaa suunnistaa lumen muuttamassa maisemassa ja suoriutua päivittäisistä toimista majoittumisesta ruuanlaittoon ja hygieniasta huolehtimiseen.

Varsinaiselle vaellukselle kannattaa lähteä kokeneen talvivaeltajan tai oppaan kanssa. Opettelun voi aloittaa myös talvivaelluskurssilla. Metsähallitus muistuttaa, että myös sen yhteistyöyrittäjät järjestävät opastettuja talviretkiä sekä kursseja. Lisäksi monissa kansallispuistossa on lyhyitä talvireittejä, joilla talviretkeilytaitoja pääsee kartuttamaan turvallisesti.

Turvallisuus ennen kaikkea

Talvella maastossa liikuttaessa tärkeintä on pysyä lämpimänä ja huomioida kaikki tärkeät turvallisuusseikat.

Puhelin ei kuulu kaikkialla. Varsinkin pohjoisessa on paljon ja laajoja katvealueita. Puhelimen akunkesto ei ole pakkasella kehuttava, joten siihen ei kannata luottaa. Aina on oltava mukana paperinen kartta sekä kompassi, ja niitä on myös osattava käyttää.

Lumi- ja jäätilanne pitää tarkistaa ennen maastoon lähtöä. Varsinkin alkutalvesta jäät ovat petollisia, mutta myöhemminkin vesistöissä on monin paikoin sulia kohtia. Lumi muuttaa maastonmuotoja. Kesältä tuttu maisema näyttää lumen peittämänä ihan toiselta. Reittimerkit saattavat hautautua hankeen, ja lunta saattaa olla niin paljon, että ahkion kanssa eteneminen on erittäin raskasta.

Ei kannata koskaan luottaa siihen, että jaksaisi vaeltaa tuvalta tuvalle. Mukana on aina oltava myös oma talvenkestävä majoite. Tätä ei voi korostaa liikaa. Tuvilta saattavat joskus huonolla tuurilla olla polttopuut vähissä. Retkeilijöitä on ollut ennätyksellisen paljon, ja siksi polttopuun kulutuskin on ennätyssuurta. Varastoja täydennetään sitä mukaan kuin suinkin ehditään ja kelit sen sallivat.

Lisää talviretkeilyvinkkejä löydät Metsähallituksen Luontoon.fi -verkkopalvelusta  www.luontoon.fi/retkeilynabc/talvellaretkeily. Myös luontokeskuksistamme kannattaa kysyä ajankohtaista tietoa retkikohteesta.

Talviretkeilykurssin voi käydä myös verkossa

Talviretkeilykurssien kysyntä on kasvanut tänä talvena runsaasti. Kuopiolainen Ulkoilma Akatemia järjestää talven aikana seitsemän kurssia sekä kaksi ohjattua vaellusta. Kursseja pidetään Seitsemisellä, Etelä-Konnevedellä ja Nuuksiossa. Vaelluksia on tarjolla Oulangalla sekä Käsivarren erämaassa.

Ulkoilma Akatemian Talviretkeilyn verkkokurssi alkoi 7.1., jonka jälkeen verkkokurssin voi aloittaa omaan tahtiin milloin haluaa. Verkkokurssin aikana käydään läpi tärkeimpiä varusteita, pukeutumista sekä leiriytymistä. Lisäksi käsitellään veden ja ruoan valmistusta sekä jaetaan vinkkejä leiriytymiseen talvisissa olosuhteissa. Talviretkeilyn verkkokurssin aikana on mahdollisuus esittää omia kysymyksiä kouluttajalle. Verkkokurssin jälkeen saa todistuksen kurssista.

Metsähallitus & Mika Mannonen
Mika Mannonen


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika