Ulkoilma 8.3.2016

Ylläksen matkailun uusi valttikortti on kovassa nousussa oleva talvipyöräily ”läskipyörillä”, eli paksurenkaisilla maastopyörillä. Isot, leveät renkaat mahdollistavat pyöräilyn vaikeammassakin maastossa ja lumella ongelmitta sesongista riippumatta, mikä on viime vuosina houkutellut maastopyöräilyn pariin myös uusia harrastajia. Ylläksellä onkin nyt hemmoteltu läskipyöräharrastajia jollain, mitä muualta ei löydä – laaja ja laadukas reitistö aidossa erämaassa sekä pitkään jatkuva talvisesonki.


Mainos


Keväthangille sopiva reitti kannattaa valita vallitsevan auringon mukaan. Esimerkiksi matka Kesängin keitaalta Latvamajan kautta jopa toiselle puolelle tunturia Kahvikeitaan laavulle, tarjoilee pyöräilijälle monipuolista tunturimaastoa ja auringonpaistetta keskellä erämaata, palvelujen lähettyvillä” kertoo Nina Forsell Ylläksen markkinoinnista.

Ylläksellä on noin 50 km merkittyjä talvipyöräily-/lumikenkäreittejä. Ajettavaa löytyy sekä aloittelijoille että kokeneemmille kuskeille. Ylläksellä voit polkea muun muassa tunturin huipulle, Yllästunturin puolelta toiselle, suojaisissa metsissä ja kuruissa, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa – reittivaihtoehtoja on monia. Reittejä pitkin pääsee esimerkiksi Latvamajalle, Elämänluukulle ja Kesängin keitaalle, joissa on erityisesti kevättalvella havaittu suksirivistöjen lisäksi jatkuvasti kasvava pyörärivistö.

Läskipyörän selässä voi kokea Ylläksen ympäröivän luonnon ihan uudella tavalla lumipeitteiden keskellä metsän rauhassa. Suosio on ollut niin huikea, että vuokraamoistakin ovat välillä ehtineet pyörät loppua”  Forsell jatkaa. Läskipyöräily onkin yksi nopeimmin nousevia trendejä ulkoilussa, harrastajien ja reittien määrä on reippaassa kasvussa koko maassa. Moni harrastaja hankkiikin läskipyörän ensimmäiseksi maastopyöräkseen.

Talvipyöräily koukuttaa kenet tahansa

Talvipyöräilyyn ei vaadita pitkää urheilutaustaa tai rautaista kuntoa, sillä Ylläkseltäkin löytyy reittejä kaiken tasoisille pyöräilijöille ja jokainen voi edetä omaan tahtiinsa, halusi sitten ihailla rauhallista luontoa tai ylittää itsensä vauhdikkaammalla lenkillä. Pyöriä Ylläksellä vuokraavat Sportia Ylläs ja Äkäslompolo Sport Shop, joiden asiantuntevalta henkilökunnalta saa vinkkejä paitsi reitteihin, myös pukeutumiseen tai oman pyörän varusteluun.

Talvella jäykkäperäinen pyörä on rennompi polkea, varsinkin kovilla keväthangilla, jolloin eteneminen on vaivatonta. Kesällä kivien ja juurien sekaan mielivällä kannattaa olla täysjousitettu pyörä, jolloin isotkin töyssyt taittuvat kevyemmin ajajaa ja pyörää isommin rasittamatta” opastaa Sportia Ylläksen Olli Suvilampi.

Pyöräily jatkaa sesonkia myös hiihtokauden ulkopuolelle

Läskipyöräilyn parhaita puolia on sen monipuolisuus – harrastaa voi niin kesällä kuin talvellakin, eikä laji ole niinkään sidoksissa vuodenaikoihin. Tämä on huomioitu myös Ylläksellä, sillä puitteet ja olosuhteet ovat myös kesämatkailun osalta kunnossa – jo viime kesänä maastopyöräilyn suosion kasvu oli huomattavaa. Ylläksellä varaudutaankin nyt entisestään kasvavaan kesämatkailuun ja varsinkin maastopyörien määrän odotetaan moninkertaistuvan viime kesänä avatun, kansallispuiston läpi kulkevan Ylläs-Levi -reitin myötä. Tänä vuonna luntakin on poikkeuksellisen paljon, joten läskipyörillä pystyy nauttimaan keväthangista ja talvikaudesta vappuun saakka. Parhaimmillaan kevään teräshankien myötä, pyöräilijä on vapaa viilettämään ympäri erämaata, omassa rauhassa, jopa ilman merkittyä polkua. Huhtikuu on muutoinkin talvimatkailijan kulta-aikaa, sillä hohtavat keväthanget täyttyvät nopeasti risteilevistä suksien ja pyörien jäljistä.

Lähde jakuva: Ylläksen Markkinointi Oy


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika