Ulkoilma 19.2.2013


Tyypillinen taimenen sisävesimuoto. Kuva: RKTL / Lauri Urho

Ensi kesänä aloitetaan Saarijärven Murronjoen valuma-alueen kunnostukset Vattenfallin Ekoenergia-merkityn sähkön myynnistä kertyneillä rahastovaroilla. Työn toivotaan johtavan vakiintuneeseen taimen- ja rapukantaan.

Murronjoella tehtiin kesällä 2012 esitutkimus valuma-alueen kunnostustarpeista.

Saimme sähkökoekalastuksissa Sahakoskesta kivisimppuja. Tämä on merkki siitä, että veden laatu tuolla paikalla riittäisi myös taimenelle“, kertoo kalatalousbiologi Matti Havumäki Keski-Suomen Kalatalouskeskuksesta.

Murronjoen taimenen ja ravun kohtalo on tuttu monissa muissakin Suomen vesistöissä. Jokea on perattu tukinuiton ja tulvien ehkäisemisen vuoksi. Suojavyöhykkeettömien peltojen ja metsäojitusten vuoksi uomat ovat liettyneet ja veden laatu on heikentynyt. Vesivoimarakentaminen muualla Saarijärven reitillä lopetti lopullisesti taimenen nousun Murronjokeen.

Ekoenergia-merkittyä vesisähköä voi myydä ainoastaan investoimalla 0,08 € / MWh ympäristörahastoon, jonka varat käytetään vesivoiman ympäristöhaittojen korvaamiseen. Ekoenergian ostaminen ei myöskään johda uuden vesivoiman rakentamiseen, sillä uusien vesivoimalaitosten tuottamaa sähköä ei hyväksytä merkin piiriin.

Suomen luonnonsuojeluliiton hallitus on myöntänyt Vattenfallin Ekoenergia-sähkön myynnistä kertyneistä rahastovaroista 50 000 euroa Murronjoki-hankkeelle. Varoilla aloitetaan työ taimenen ja jokiravun palauttamiseksi vesistöön.

Uskomme, että rahoituksemme antaa lähtölaukauksen laajemmille kunnostuksille alueella. Meidän näkökulmastamme on tärkeää, että Saarijärven reitin voimalaitosten omistaja Vattenfall on mukana hankkeessa“, ekoenergiavastaava Riku Eskelinen Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo. “Olemme työskennelleet vuosia tiiviissä yhteistyössä Vattenfallin kanssa. Heitä on motivoinut tieto siitä, että Ekoenergia-yhteistyön avulla voimme vähentää vesivoiman ympäristöhaittoja Keski-Suomessa.

Vattenfall on rahoittanut jo aiemmin vesistöjen ympäristöolojen parantamista Pohjois-Pohjanmaalla. Ekoenergia-kriteerit ovat muuttumassa ja Eskelinen uskoo, että myös Saarijärven reitin voimalaitoksiin saadaan kalatiet.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Suomen luonnonsuojeluliitto

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika