Ulkoilma 8.1.2014

Kesän 2014 lammaspaimenia haetaan nyt Kolin, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistojen sekä Närängän maisemiin huolehtimaan lampaiden päivittäisistä tarpeista. Lammaspaimennus on loman ja luonnon hyväksi tehtävän vapaaehtoistyön yhdistelmä parhaimmillaan.

Lammaspaimenena voit istua kivennokassa, rapsutella lampaita ja nauttia samalla maisemista. Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa lampaille raikas juomavesi, seurata lampaiden yleiskuntoa ja siirtää eläimet syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Lampaat on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Aikaa jää lampaiden hoidon lomassa myös retkeilyyn.

Paimenilla on käytössään kauniissa maisemassa sijaitseva tila, ja he voivat halutessaan osallistua myös muihin suojelualueen hoitotöihin. Lammaspaimenviikot ovat maksullisia. Maksulla katetaan tilan ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Kunkin lammaspaimenen pestistä sovitaan lammaspaimensopimuksella.

Lampaat ovat kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden tärkeitä kesätyöläisiä, jotka tekevät arvokasta työtä pitämällä avoimina niittyjä ja perinnemaisemaa. Perinteisen, laidunnukseen perustuvan karjatalouden väheneminen on tehnyt niityistä ja niiden lajistosta harvinaisia koko Suomessa.

Miten hakea lammaspaimeneksi?

Kesän 2014 lammaspaimenviikot ovat varattavissa maanantaista 13.1. kello 12.00 maanantaihin 20.1. kello 12.00 asti osoitteessa www.luontoon.fi/harrastukset/vapaaehtoistoiminta em. aikavälillä saatavilla olevien verkkolomakkeiden kautta. Lammaspaimenet arvotaan halukkuutensa ilmoittaneiden joukosta helmikuun aikana.

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus / Luontoon.fi / Kuva: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika