Ulkoilma 28.10.2015

Retkeilijöiden kannattaa varautua Syötteellä nyt kumisaappain. Runsaat sateet sekä retkeilyn ja maastopyöräilyn lisääntynyt suosio reiteillä ovat johtaneet Syötteen reittien kunnon äkilliseen heikentymiseen. Myös vanhat, paikoin lahot pitkospuut ovat reittien ylläpidon haasteena, Metsähallituksen luontopalveluista kerrotaan.


Mainos


syote_01_raija_korpelainenPoikkeuksellisen märkä kesä on alentanut Syötteen retkeily- ja maastopyöräilyreittien kestävyyttä. Monilla reiteillä vetinen polkupohja on pettänyt ja paikalle on muodostunut runsaan käytön seurauksena mutalammikoita. Retkeilijöiden kannattaa varautua maastoon kumisaappain varsinkin Syötteen kierros -päiväreitillä sekä Syötteen kansallispuiston Ahmankierros-reitillä. Alueella on lisäksi monin paikoin huonokuntoisia pitkospuita, joten varovaisuus on valttia reiteillä.

Reittien kuntoa on heikentänyt sateisen kesän lisäksi myös monipuolistunut ja lisääntynyt reittien käyttö. Maastopyöräilyn suosio on kasvanut voimakkaasti Syötteen reiteillä, ja kokonaisuutena kävijälaskurit osoittavat tänä vuonna käyntien merkittävää kasvua. Reiteillä esiintyvät ongelmat nousevat esille myös Syötteen kävijätutkimuksessa, jota on toteutettu vuoden mittaan. Metsähallitus ryhtyy kunnostustoimiin tärkeimpien reittien osalta heti, kun kestävöinti- ja kunnostustöihin saadaan järjestettyä rahoitusta.

Keskeinen ratkaisu reittien kunnostamiseksi on polkupohjan kestävöinti murskepinnoituksella eli sorastus. Menetelmää on käytetty onnistuneesti kansallispuistoissa eri puolella Suomea. Parhaimmillaan sorastus tuo reiteille kestävyyttä, pitkän käyttöiän ja täten myös kustannussäästöjä. Tämänhetkisten kokemusten perusteella sorapolku on pääsääntöisesti hyvin toimiva ratkaisu. Vaativimmissa paikoissa perinteiset puupitkokset ovat edelleen tarpeellisia.

Reittikunnostuksia odotellessa Metsähallitus toivoo reittien käyttäjiä varustautumaan loppusyksyn ja alkukesän retkille kunnollisin, vettä pitävin jalkinein. Kuivat jalat varmistavat hyvän retkifiiliksen, joka kestää pitkään patikoinnin jälkeen!

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Runsaat sateet ovat saaneet Syötteen kierroksen paikoin huonoon kuntoon. (Kuva: Raija Korpelainen)


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika