Ulkoilma 7.9.2017

Suomen vanhin ja yksi Pohjoismaiden perinteikkäimmistä luontokeskuksista Pallastunturilla juhlii 40-vuotista taivaltaan Pallaspäivän yhteydessä tiistaina 12.9.2017. Luontoillassa eläkkeellä oleva puistomestari Olli Autto kertoo tarinoita kansallispuistosta ja luontokeskuksen vuosikymmenistä.


Mainos


Pallaspäivä sai alkunsa Pallastunturin luontokeskuksen 30-vuotisjuhlista, ja siitä on kehittynyt mainio syksyinen markkinapäivä. Lappilaiset käsityöläiset myyvät luontokeskuksen pihapiirissä tuotteitaan, joista löytää tuliaisiksi lahjatavaroita, herkkuja, matkamuistoja, hyötyesineitä ja kaikenlaista muuta hauskaa. Pallaspäivä on myös retkipäivä, jolloin valloitetaan huippuja ja tutustutaan tunturien saloihin. Pihanuotiolla lauletaan porukalla, ja Pallaskodalla nautitaan luontokeskuksen syntymäpäivien kunniaksi nokipannukahvit.

Luontokeskuksen 40 vuotta

Suomen ensimmäinen luontokeskus valmistui Pallastunturille vuonna 1977. Pallastunturin luontokeskuksen rakensi Metsäntutkimuslaitos, silloisen Pallas-Ounastunturin kansallispuiston hallinnoija. Mallia keskukselle haettiin Yhdysvaltain vanhimmasta kansallispuistosta Yellowstonesta asti.

Retkeilijöille haluttiin antaa tietoa siitä, kuinka toimia puistossa niin, että luonnonarvot säilyvät myös jälkipolville. Näyttelyyn saatiin Oulun yliopistolta kasvikokoelma ja hotelli Pallakselta eläin- ja kivikokoelma. Lisäksi siellä esitettiin kansallispuiston luonnosta ja palveluista kertovaa diaohjelmaa.

Vuonna 1991 valmistui uusi Metsästä paljakalle -näyttely. Se on kestänyt vuosikymmeniä hyvin, ja muuttunut vanhetessaan tyyliltään suorastaan retroksi. Luontokeskuksen perusnäyttelyn rinnalla on jatkuvasti esillä ajankohtaisia, luontoaiheisia vaihtuvia näyttelyitä. Kevättalvien ja syksyjen huippusuositut, asiantuntijoiden pitämät luontoillat valottavat alueen luontoa, historiaa ja retkeilyä.

Pallastunturin luontokeskus sijaitsee hyvällä paikalla tunturien kupeessa. Pallas-Hetta-reitti lähtee pihasta, Lapland Hotel Pallas on naapurissa ja Pallastuntureiden keroille pääsee helposti niin kesällä kuin talvella. Laskettelijoiden ja hiihtäjien lisäksi lumikenkäilijöitä ja muita talviretkeilijöitä näkyy keroilla koko kevättalven. Luontokeskuksen ensimmäisen toimintavuoden 5000 käyntimäärä on kasvanut hurjasti, ja oli viime vuonna jo 44 000.

Pallaspäivän 12.9. ohjelma

 • 10–16 Käsityöläisten markkinat
 • 10–10:30 Tunturijooga. Lähtö luontokeskuksen edestä. 10 €/hlö.
 • 10–13 Retki lähikeroille Pallaksen Pöllön matkassa. Lähtö hotellilta.
 • 10–15 Pallaskodalla tarjolla juhlakahvit 40-vuotiaan luontokeskuksen kunniaksi.
 • 10–15 Fatbike-maastopyörien esittelyä ja koeajoa hotellilla.
 • 10–15 Raattaman VPK paloautoineen paikalla. Tutustu pelastustoimintaan.
 • 10–16 Ulkokahvila Lapland Hotel Pallaksen edustalla.
 • 10:30–15 Kasvomaalausta lapsille Maria Könkään laavulla.
 • 11–15 Tunturikasvi- ja tarinaretki. Lähtö luontokeskuksen edestä.
 • 13–13:30 Yhteislaulua pihanuotiolla.
 • 14–16 Vatikurun sauna lämpimänä. Klo 14–15 naiset, klo 15–16 miehet. Oma pyyhe tai hotellilta vuokrapyyhe 2 €.
 • 15–16 Astangajoogaa luontokeskuksella. Ennakkoilmoittautuminen tekstiviestillä nroon 040 7188 201. 20 €/hlö.
 • 19:30–21:00 Luontoilta: Puistomestari Olli Autton tarinoita kansallispuistosta ja Suomen vanhimman luontokeskuksen 40-vuotistaipaleesta. Ennakkoilmoittautuminen luontokeskukseen klo 17 mennessä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto www.luontoon.fi/pallasyllastunturi

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Maarit Kyöstilä / Metsähallitus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika