Ulkoilma 25.9.2016

Uudistunut Vaarojen Maraton juostaan Kolin kansallispuistossa ja sen tuntumassa ensi viikonloppuna. Tapahtuman reitit muuttuvat aiempaa haastavammiksi, kun aiempia soratieosuuksia korvataan paikoin jyrkillä polkuosuuksilla.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Vaarojen Maraton on seitsemästä osakilpailusta koostuvan BUFF®Trail Tour Finland- ja kolmesta osakilpailusta koostuvan Ultra Trail Tour Finland -cupin finaali.

Tapahtuman pisin sarja on 131 km, jota suunniteltiin jo vuosi sitten. Silloin sarja kuitenkin peruttiin, kun Valio-myrskyn keskus osui Kolin alueelle juuri lähdön hetkellä. Tänä vuonna sarjaan osallistuvilla juoksijoilla on 26 tuntia aikaa.

Onnistuneella suorituksella voin päästä maaliin 17-18 tunnissa. Jos jokin menee vinoon, vauhti voi hidastua dramaattisesti ja loppuaikaan tulla tunteja lisää“, sanoo Ultra Trail Tour Finland -kiertuetta kahden osakilpailun jälkeen johtava Samba Trail Running Clubin Mikael Heerman Espoosta.

Juoksijat 131 km sarjassa starttaavat ‪perjantaina klo 22‬. Hyväksytty suoritus kirjataan, kun juoksija tulee maaliin lauantaina klo 24 mennessä. Heerman pitää aikarajaa kovana. Vaativuutta lisäävät reittimuutosten lisäksi mahdollisesti vaativa sää sekä pimeys.

Tämä on tourin kolmesta osakilpailusta vaativin“, Heerman sanoo.

Reittimuutokset otettu ilolla vastaan

Tapahtuman reitti ja maksimiosallistujamäärä suunnitellaan yhdessä Kolin kansallispuistoa hallinnoivan Metsähallituksen kanssa. Osallistujamääriä on nostettu vuosittain. Tänä vuonna ilmoittautuneita on noin 950.

Odotan innolla, tämä on tosi mielenkiintoinen muutos. Kun en ole uutta reittiä lainkaan juossut, vähän jännittää, kuinka paljon raskaampi loppu on kuin aiemmalla reitillä, tiivistää monen osallistujan tuntemuksia reittimuutoksesta Salomon-Suunto Racing Teamin Jaana Leivo.

Leivo on voittanut BUFF®Trail Tour Finlandin aiemmista osakilpailuista neljä ja on matkalla tourin voittoon.

Rento, hyvä juoksu on tavoitteena. Mutta aina kun on lappu rinnassa, sitä tulee aika nopeasti lähdettyä turhan vauhdikkaasti ja mukavuusalueella viipyminen on lyhytkestoista“, nuhan kourissa viime päivät viettänyt Leivo sanoo.

P-aluejärjestelyt muuttuvat Kolilla

Juoksijoita, huoltajia, kannustajia ja järjestäjiä liikkuu kilpailureitillä ja Ukko-Kolin parkkialueilla perjantaista lähtien. Ukko-Kolin parkkialueet tulevat olemaan täynnä.

Järjestäjät toivovat, että kannustajat löytäisivät paikat reitin varrelta, esimerkiksi Kiviniemen tilalta tai Kolin satamasta maaliin johtavalta loppunousulta.

Suurin osa osallistujista ohjataan pysäköimään autonsa Ukko-Kolin laskettelurinteiden ala-aseman P-alueelle (Rantatie 27, Koli), josta he pääsevät tuolihissillä kisakeskukseen. Hissi palvelee myös muita kuin osallistujia ‪lauantaina klo 7-11‬ ja 12-19.

Yleisöä palvelevat myös Kolin satamaravintola Alamaja ‪lauantaina klo 10-15‬ (lounas- ja kahvilapalvelut), Kiviniemen tila 43 km reitin eteläpäässä (kahviokioski ja keittolounas ‪lauantaina 12-16‬) sekä Gastropub Kolin Ryynänen Kolin kylän keskustassa ‪klo 02.00‬ asti.

Lisätietoa www.vaarojenmaraton.fi/kisainfo/

Lähde: Karelian Seikkailu-urheilijat ry/ Vaarojen Maraton / Kuva: Aapo Laiho


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika