Ulkoilma 12.9.2013

Mitä revontulista syntyy? Tai tunturissa siintävästä järvestä, pilven takaa kajastavasta valosta? Suomen luontokeskus Haltian ensimmäinen erikoisnäyttely Luonnos esittelee toistakymmentä suomalaista nykymuotoilijaa ja -käsityöläistä, joiden teokset syntyvät Lapin luonnon innoittamina. Luonnos avataan lauantaina 14.9.

Luonnos-näyttely jatkaa Haltian päänäyttelyn teemaa, ja yhdistää sen suomalaiseen designiin ja muotoiluun. Näyttelyssä yhdistyy pohjoinen luonto, muotoilijoiden sielunmaisemat ja ihmisen luovuus. Tuloksena syntyvät näyttelyn pääelementit: pohjoisen luonnon maisemat, värit, muodot, äänet, materiaalit ja tunnetilat. Haltian tuottama ensimmäinen erikoisnäyttely vie suoraan pohjoisen luonnon ja luovuuden lähteille.

Viimeisen jääkauden väistyttyä on ihminen hakenut Lapista tilaa, rauhaa ja elämän edellytyksiä. Hengissä pysymisen rinnalla on kulkenut luovuuden ja ongelmanratkaisun yhdistäminen. Luonto antaa tänään aivan yhtä paljon inspiraatiota, vihjeitä, esimerkkejä ja materiaaleja kuin muinaisina aikoina. Arktisen luonnon elävöittävä vaikutus on kokemuksellisesti koska tahansa todettavissa”, kertoo Haltian näyttelypäällikkö Petri Ryöppy.

Arktinen luonto on suuri osa elämää pohjoisessa, joten teema näkyy taiteessa vahvasti. Mielikuvituksella ei ole rajaa ja koruja tehdessä ainoastaan materiaali määrittää, mitä voi tehdä ja mitä ei. Luonnos-näyttely tarjoaa elämyksiä ja muistoja, sillä näyttelystä voi löytää jotain, jonka on luonnossa nähnyt”, kertoo Taigakorun kultaseppämestari Seppo Penttinen Sodankylästä.

Näyttelyssä ovat mukana Penttisen lisäksi kultaseppä Matti Marin ja keramiikkataiteilija Maarit Mattanen Sodankylästä, teräsmuotoilija Eero Hyrkäs ja paperitaiteilija Sirpa Kivilompolo Torniosta, valokuvaaja Kaisa Sirén, tekstiiliartesaani Eila Puhakka, muotoilija Maxim Narbrough, hienopuuseppä Jan Leutola, kultaseppämestari Juha Janger ja muotoilija, 3D-suunnittelija Sami Viitasaari Rovaniemeltä, käsityöläinen Maarit Magga Enontekiöltä, tekstiilisuunnittelija Seija Ranttila Tampereelta ja Marttiini Oy Rovaniemeltä.

Lisäksi muotoiluopiskelija Pasi Pietari Hornamo ideoi, suunnittelee ja toteuttaa tuotteen osana näyttelyä. Utsjoelta kotoisin oleva Pentti Pieski työstää näyttelyyn lapsuudestaan tutun Tenon veneen.

Näyttelyssä on myös työpajoja kouluryhmille.

Lisätietoja taiteilijoista, kuvia töistä sekä tietoa kouluryhmien työpajoista löytyy Haltian nettisivuilta.

UlkoilunMaailma.fi / Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika