Ulkoilma 23.8.2016

Lauantaina 27.8. vietetään neljättä kertaa valtakunnallista Suomen luonnon päivää. Ympäri maata järjestetään yli 100 retkeä ja yleisötapahtumaa, ja kuka tahansa saa järjestää oman tapahtumansa.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Suomen luonnon päivän värikäs tapahtumakattaus kutsuu mukaan niin eränkävijät kuin kulttuuriharrastajat sekä maalla että kaupungissa. Lukuisat luontoretket vievät kansallispuistojen maisemiin ja useiden luomutilojen ovet aukeavat yleisölle. Lisäksi tänä vuonna Suomen luonnon päivä siivittää Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaa kohti tavoitettaan, kun ympäri maata järjestetään kaikille avoimia pönttötalkoita. Opastetuissa nikkarointitapahtumissa rakennetaan koteja kolopesijöille paikallisen suojelutarpeen mukaisesti.

Pääkaupungin ytimessä Kansalaistorilla Lasten Itämeriprotesti puolustaa jälkipolvien oikeutta puhtaaseen meriluontoon, ja tunnelmaa on nostamassa muun muassa laulaja Ronya. Kotkan Kymijoella on poikkeuksellisesti yleisön tutustuttavana Suomen uusin kalatie, jota pitkin useat vaelluskalat ovat jo löytäneet tiensä luontaisille lisääntymispaikoilleen. Kunnioitusta omaa lähiluontoaan kohtaan voi osoittaa vaikka osallistumalla Puunhalausviikkoon, joka kannustaa kaikkia avosylin naapurimetsiköihin.

Suomen luonnonsuojeluliitto jakaa Suomen luonnon päivänä vuotuiset tunnustuspalkintonsa Suomen luontokeskus Haltian yleisöjuhlan yhteydessä. Perinteikkään Ympäristöpalkinnon saajaksi ovat ehdolla Pintaa syvemmältä –TV-sarja (YLE1), Jättiläinen-elokuva ja Viiankiaavan suojeluaktiivi Riikka Karppinen. Lisäksi jaetaan Ympäristöavaus- ja Kultainen sulka -palkinnot.

Someile Suomen luonnon päivän vietostasi

Ohjelmatarjonta on koottu osoitteesta www.luonnonpaivat.fi löytyvälle tapahtumakartalle, jonka avulla on helppo löytää itselleen mieluisaa ohjelmaa. Suomen luonnon päivän tapahtumia saavat järjestää kaikki kansalaiset ja organisaatiot, ja saman tapahtumakartan avulla ohjelman ilmoittaminen onnistuu entistä näppärämmin. Suomen luontoa voi juhlia mainiosti myös lähtemällä omatoimiselle retkelle ja nostamalla Suomen lipun salkoon.

Kaikkia päivän viettoon osallistuvia kannustetaan jakamaan elämyksensä. Suomen luonnon päivän aihetunniste sosiaalisessa mediassa on #luonnonpaivat. Juhlatunnelmiin pääsee kiinni Suomen luonnon päivän kanavissa Facebookissa (Suomen luonnon päivä), Twitterissä (@Luonnonpaiva) ja Instagramissa (@luonnonpaivat).

Suomen luonnon päivä pohjustaa vuoden 2017 itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa, jolloin suomalainen luonto saa kunniakseen neljä Luonnon päivää. Kunkin Luonnon päivän runsas tapahtumatarjonta kutsuu suomalaisia yhdessä sukeltamaan talveen, villiintymään keväästä, nukkumaan ulkona kesäyössä ja kohottamaan perinteiseen tapaan elokuun lopussa maljan Suomen luonnolle.

Suomen luonnon päivä on alun perin Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen luontopalvelujen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton yhteishanke. Edellisvuosien tapaan päivää on tänäkin vuonna rakentamassa yli 70 tapahtumajärjestäjää kyläyhdistyksistä ja järjestöistä ministeriöihin.

Ulkoilma on Suomen luonnon päivien virallinen kumppani.

Lisätietoja ja tapahtumahaku www.luonnonpaivat.fi

Lähde: Metsähallitus / Kuva: Mika Mannonen


Mainos 

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika