Ulkoilma 6.11.2014

Kuluneiden kolmen vuoden aikana yli 4 000 koululaista, vanhusta ja liikuntarajoitteista on tutustunut soihin Metsähallituksen luontopalvelujen Suoverkosto-LIFE-hankkeen retkillä eri puolilla Suomea. Retkeilijälle suot tarjoavat ihmeitä: hyllyviä mättäitä, marjojen poimintaa, päiväunia, lintuja, perhosia ja sammakoita. Luontoelämykset ja suotieto auttavat ymmärtämään soiden merkityksen.

Yksi Suoverkosto-LIFEn tavoitteista oli helpottaa soilla retkeilyä ja tarjota luontoelämyksiä. Yli 3 500 lasta pääsikin tutustumaan kihokkien ja rahkasammalten maailmaan.

Suomessa suoluonnon monimuotoisuus on suurempi kuin missään muualla samankokoisella alueella. Vaikka ihmiset ovat hyödyntäneet soiden antimia vuosisatojen ajan, nykyään suoluonto on monelle suomalaiselle tuntematon, jopa pelottava. Moni koululainen on retkillä oivaltanut soiden hienouden ja merkityksen”, sanoo asiakasneuvoja Leena Hiltunen Seitsemisen luontokeskuksesta.

Oppilaat antoivatkin tyytyväistä palautetta suoretkistä ympäri Suomen.

Suolla tarpominen, se että sai poiketa pitkospuilta, oli ehkä mieleenpainuvin hetki suoretkellä. Toki löytynyttä sammakkoa unohtamatta”, kertoo Karvian Kirkonkylän koulun opettaja Vuokko Mäki, jonka oppilaat osallistuivat retkelle Soljasten suolle Seitsemisen kansallispuistossa. Lasten mielestä parasta suoretkissä olivat ”itse suo”, ”se kun sai nähdä lihansyöjäkasvin” ja ”tietenkin eväät”.

Retkien lisäksi hankkeessa on tuotettu runsaasti oppimateriaaleja koulujen tekemän ympäristökasvatuksen tueksi.

Suot ovat helppoja retkeilykohteita kaikille

Useiden kansallispuistojen suot sopivat tasaisuutensa ja hyvän palvelurakenteensa vuoksi retkeilykohteiksi niillekin, joille liikkuminen on vaikeaa. Erityisryhmien, kuten näkövammaisten ja liikuntarajoitteisten, retkillä aistit olivat avoinna luontokokemuksille hyvässä seurassa. Joukossa oli monia vanhuksia, joille suon tuoksut ja tunnelma nostivat mieleen muistoja nuoruuden marjastushetkistä. Näillä retkillä kuljettiin paljon käsikynkässä ja nautittiin siitä, että päästiin pitkästä aikaa luonnon helmaan. Retkille osallistui lähes 600 henkilöä.

Erityisryhmien retkille osallistui yli 500 henkilöä kolmessa eri kansallispuistossa: Hämeessä Torronsuolla, Pirkanmaalla Seitsemisessä ja Keski-Suomessa Leivonmäellä. Niihin kuului ilmainen opastus ja avustusta retkien bussikuljetuksiin.

Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika