Ulkoilma 14.3.2013

Sipoonkorven kansallispuiston palveluita kehittävä pehmoGIS-verkkopalvelu sai suuren suosion ja tuotti hyviä kehittämisideoita. Kaikkiaan Metsähallituksen luontopalvelujen tekemään kyselyyn vastasi 554 henkilöä, joista noin puolet merkitsi kansallispuiston kartalle omia tärkeitä paikkoja, kehittämiskohteita ja toivereittejä.

Puiston tulevaisuuteen suhtauduttiin myönteisesti ja erilaiset tavat liikkua luonnossa nähtiin rikkautena: Kaikilla on mahdollisuus liikkua kävellen, juosten, hiihtäen, polkupyörällä.

Kysely tuotti hyviä ideoita alueen kehittämiseen ja kertoi luonnon arvostuksesta. Toive luonnon kunnioittamisesta sen virkistyskäytön rinnalla näkyi vastuksissa

– Riittävästi opastettu erämaaluontoalue jossa ihmiset voisivat nöyränä käydä luonnon äärellä katsomassa/tunnistamassa/ymmärtämässä eläinten ja kasvuston kiertokulkua. Monella toiveena oli, että esimerkiksi lapset, nuoret ja maahanmuuttajat löytäisivät kansallispuistoon. Parannuksia toivottiin muun muassa joukkoliikenteeseen, pysäköintipaikkoihin, opastukseen ja reitistöön: – Helppo tulla ja saada monipuolisia luontoelämyksiä. Kalkkiruukin luontopolkua pidettiin huonokuntoisena ja siihen onkin luvassa parannuksia. “Juuri tällä hetkellä valmistelemme Sotungin Kalkkiruukin luontopolun ja Byabäckenin alueen keväällä alkavia kunnostustöitä“, kertoo erikoissuunnittelija Arja Halinen Metsähallituksen luontopalveluista.

Kansallispuistossa ulkoilu sopii myös koiranomistajille, mutta kyselyyn vastanneiden mukaan koirien pitämiseen kytkettynä olisi syytä kiinnittää enemmän huomiota. Metsähallitus järjestääkin keväällä koiran kanssa retkeileville koulutuspäivän.
Kehittämiseen pääsee yhä osallistumaan

Paikallisten asukkaiden, yrittäjien, yhdistysten ja muiden sidosryhmien näkemykset ovat keskeisessä roolissa kansallispuiston käyttöä suunniteltaessa. Suunnittelun kuluessa on järjestetty kaikille avoimia yleisötilaisuuksia, joista seuraavat pidetään huhtikuussa. Samaan aikaan Metsähallituksen asiantuntijat vastaavat kysymyksiin ja kommentteihin verkossa yhteiso.luontoon.fi-sivuilla.

Sosiaalisessa mediassa voi ilmoittautua kansallispuiston ystäväksi osoitteessa www.facebook.com/sipoonkorvenkansallispuisto.

Tuore kysely on osa Sipoonkorven kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelua. Hoito- ja käyttösuunnitelma ohjaa muun muassa virkistyskäyttöä ja luonnonsuojelua alueella.

Kooste pehmoGIS-kyselyn tuloksista ja tietoa Sipoonkorven hoito- ja käyttösuunnittelusta

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika