Ulkoilma 3.11.2015

Rauman kaupunginvaltuusto päätti eilen antaa suostumuksen liittää osan kaupungin omistamasta saaristoalueesta Selkämeren kansallispuistoon. Pääosa liitettävästä alueesta, yhteensä noin 2 500 hehtaaria, on aavan meren matalikon vesialuetta kalliosaarineen ja -luotoineen. Laajennus parantaa erityisesti merenalaisten ekosysteemien edustavuutta puistossa.

Valtuuston päätöksen mukaisesti puistoon liitetään muun muassa Kylmäpihlajan saari ja Kuuskajaskarin rakentamattomat osat. Lisäksi puiston naapuriin perustetaan laaja kaupungin omistama luonnonsuojelu- ja retkeilyalue. Pääosin metsäisten saarien muodostaman alueen pinta-ala on runsaat 1000 hehtaaria.

Luonnonsuojelulain mukaan kansallispuistot perustetaan vain valtion omistamille alueille, mutta niihin voidaan liittää myös muun julkisyhteisön omistuksessa olevia alueita kyseisen yhteisön suostumuksella. Rauman omistusten liittäminen Selkämeren kansallispuistoon on ensimmäinen kerta, kun tätä lainkohtaa sovelletaan käytännössä.

Olen tyytyväinen ja vaikuttunut siitä ennakkoluulottomuudesta ja määrätietoisuudesta, jolla Rauman kaupunki on valmistellut alueidensa liittämistä Selkämeren kansallispuistoon. Toivon, että Rauma on esimerkkinä muillekin kunnille ja julkisyhteisöille, joilla olisi edellytykset vastaavanlaisen päätöksen tekemiseen”, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen toteaa.

Rauman sopimuskumppani on Metsähallituksen luontopalvelut, joka vastaa Selkämeren kansallispuiston hoidosta. Useita vuosia kestäneen valmistelu aikana Metsähallituksen luontopalvelut ja Rauman kaupunki ovat yhdessä eri käyttäjäryhmien kanssa laatineet ja hyväksyneet hoito- ja käyttösuunnitelman suojelualuekokonaisuudelle. Kansallispuiston laajennusosalla ja sitä täydentävällä kaupungin luonnonsuojelu- ja retkeilyalueella on jo nyt hyvät yleisöpalvelut.

Tämä on hieno osoitus siitä, että Metsähallituksen luontopalveluiden ja kaupungin välisellä yhteistyöllä voidaan edistää sekä aluetaloutta että kansallisia luonnonsuojelutavoitteita”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rainer Lehti pitää kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämistä tärkeänä kaupungin matkailuelinkeinolle.

Rauman saaristo on kiehtova. Nyt tarvitaan koko länsirannikon yhteistyötä markkinoinnissa. Siinä ollaan vielä lähtökuopissa.

Raumalla on ennestään kaksi matkailun ”tähtituotetta”: Unescon maailmanperintökohteet Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki.

Vuonna 2011 valtion vesi- ja maa-alueille perustettu Selkämeren kansallispuisto on Suomen ensimmäinen todellinen merikansallispuisto. Sen pinta-ala on 91 200 hehtaaria, josta valtaosa merialuetta. Etelä-pohjoissuunnassa pitkä puisto sijaitsee Suomen länsirannikolla Kustavin, Uudenkaupungin, Pyhärannan, Rauman, Eurajoen, Luvian, Porin ja Merikarvian kunnissa.

Lähde: Ympäristöministeriö
Kuva: Hannu Vallas

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika