Ulkoilma 10.8.2015

Kuikan huuto, karhun jäljet, rinkkaretkeilijät. Kesyt oravat, merituuli, turistit. Seitsemisen kansallispuisto Pirkanmaalla ja Seurasaaren kansanpuisto Helsingissä ovat kaksi hyvin erilaista luontokohdetta 250 kilometrin päässä toisistaan. Luontokuvaaja Jari Seppälä on kuvannut molempia kohteita ja koonnut kuvapareista näyttelyn, joka oli esillä Seurasaaren kahviossa alkukesän 2015 ja on esillä Seitsemisen luontokeskuksessa 18. elokuuta lähtien.

Urbaani puistosaari ja karu ikimetsä antavat erilaisia luontoelämyksiä: kaakkurin voi nähdä kaukaa Seitsemisen suolammella, mutta Seurasaaressa naurulokki tulee syömään kädestä. Kasvitkin ovat erilaisia, monimuotoista suomalaista luontoa. Luonto tarjoaa myös aina yllätyksiä: Seurasaaressa olen kuvannut supikoiran ja huuhkajan, Seitsemisestä voi löytää vaikkapa harmaahaikaran”, Seppälä sanoo.

Valokuvanäyttelyssä on parikymmentä kuvaa: maisemia, lintuja, sään vaihtelua, ihmisen ja luonnon kohtaamisia. Kuvapareissa on jotain yhteistä, mutta samalla vahvasti leimallista joko Seurasaarelle tai Seitsemiselle.

Näyttelyn kuvat ovat syntyneet pääosin vuoden 2014 aikana, jolloin Seppälä kuvasi järjestelmällisesti kerran kuukaudessa molempia kohteita. Vuoden kierto tuli samalla kartoitettua.

Suomenselän suo- ja harjualueella Seitsemisessä talvi on tietysti pitempi ja kesä lyhyempi kuin etelärannikon Seurasaaressa. Kaksi viimeisintä talvea ovat olleet vähälumisia: Helsingin lumisade oli räntää ja meri jäätyi vaivoin, mutta Seitsemisen lammet jäätyivät ensilumen aikoihin lokakuussa.

Seppälä toivoo, että näyttely Seurasaaressa innostaa tutustumaan Seitsemiseen ja päinvastoin. Seurasaaressa pääsee luontoon ja suomalaiseen kulttuurimaisemaan kaupunkitamineissa, mutta myös Seitsemiseen pääsee vaivatta vaikkapa Koveron perinnetilalle, luontokeskukseen ja merkityille poluille.

Seppälä työskentelee viikot Helsingissä, mutta on retkeillyt Seitsemisessä 1970-luvulta lähtien. Kesämökki on ollut parikymmentä vuotta Kurussa. Seppälä on Suomen Luonnonvalokuvaajien yhdistyksen ja Suomen Luonnonsuojeluliiton jäsen sekä Helsingin seudun ja Pirkanmaan lintutieteellisten yhdistysten jäsen.

Näyttely on auki Seitsemisen luontokeskuksessa 18.8.-30.9.2015 joka päivä elokuussa klo 10-17 ja syyskuussa klo 9-16.

Seitsemisen luontokeskus

Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure (Ylöjärvi)
Puhelin: 0205 64 5270

Lähde: Metsähallitus
Kuva (rajattu): Jari Seppälä

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika