Ulkoilma 28.3.2013

blogin_tarjoaa_sasta

Välittömästi kevätpäivän tasauksen jälkeen tapahtui jotakin. Kuin avaimesta kääntämällä tuli muutos, joka on nyt tuntunut ja kuulunut viime päivien ulkoiluelämyksissä. Ihan niin kuin aurinko olisi päättänyt ajaa pakkasen pois, ja herättää luonnon talviunesta. Sen uudesta kulmasta paistavat säteet saivat välittömästi vuodenajan kääntymään saamelaisten kevättalvesta oikeaksi kevääksi. Siis ainakin täällä etelässä, pohjoisessa lienee vielä oma ajanlaskunsa.

Tikka on jo hetken antanut vihjeitä tulevasta, käynnistellyt kevätsavottaansa samaan aikaan monitoimikoneiden kanssa. Metsäkoneiden loppukiri ennen rospuuttoa on saanut tikankin useana aamuna hakkaamaan puhelintolppaa. Sillä se kevät yleensä julistetaan alkaneeksi, melkoisella riemu-rummutuksella.

Tikan touhuista ovat nyt muutkin linnut tajunneet mitä on tapahtunut. Lintulaudan tienoo onkin yhtäkkiä tyhjä, kaikki ruokailijat mystisesti kadonneet. Kun siirtyy takapihan metsään, mysteeri saakin selityksensä. Täällähän ne kaikki, kevätkonsertissaan esiintymässä. Enää ei tarvitse jatkuvasti päivystää appeen äärellä. Pikkulintujen kuorolla ei ole stemmoista tietoakaan mutta jostakin syystä luonto osaa tämänkin asian ihmistä paremmin. Tinttien sun muiden höyhenpallojen sekakuoro saa moniäänisen esityksensä kuulostamaan harmooniselta, juuri siltä miltä sen pitääkin. Yhtään soraääntä ei kuulu pilaamassa esitystä. Mustarastaskin on jo herännyt sooloilemaan illan hämyssä, ja se jos jokin kertoo keväästä!

Konsertillaan linnut tahtovat kertoa että nyt on kiire. Kevät on tullut ja pian on kesä, siksi pitää laittaa se pesä. Talkoot luonnon kiertokulun jatkamiseksi ovat taas käsillä. Paras merkki kaikesta tästä on se, että nyt on ilmassa jo ensimmäiset vihjeet yöttömästä yöstä. Aamuyöllä, auringonnousun tienoilla on nimittäin ensimmäisen esityksen vuoro. Yöjalalla kulkija saattaa nimittäin kuulla konsertin ensisävelet jo aamuyöllä, auringonnousun alkuhetkillä.

Kannattaakin ottaa otsalamppu, vetää lumikengät jalkaan ja lähteä ennen aurinkoa liikkeelle. Kasvun ihmeen hennot merkit ovat jo ilmassa. Nyt on aika ottaa pihkatappi pois ja painua taas ulos.

Teksti ja kuva: Ville Pohjola

Lue lisää Sastan blogeja osoitteessa www.sasta.fi/blogit.

blogin_tarjoaa_sasta

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika