Ulkoilma 5.6.2013

Jokaisella on nyt mahdollisuus vaikuttaa siihen, miltä 30 vuotta täyttävän Saaristomeren kansallispuiston tulevaisuuden maisemat näyttävät. Tänä kesänä pilotoidaan karttapohjaista internetkyselyä ”Minun Saaristomereni”. Vastaaja pääsee laittamaan kartalle omia Saaristomereen liittyviä kokemuksiaan, tärkeitä paikkoja sekä arvoja. Tämä on uusi tapa kerätä tietoa maisemasta. Koska kaikilla vastauksilla on merkitystä, voi kyselyyn vastaamalla osallistua suoraan Saaristomeren kansallispuiston hoitoon.

Minun Saaristomereni -kysely on auki elokuun loppuun saakka ja sen löytää Metsähallituksen luontoon.fi-verkkopalvelusta. Kyselyn täyttämiseen menee 15–20 minuutta ja siinä voi kartalle asettaa muun muassa tärkeimpiä maisemanäkymiä, kauneimpia reittejä ja esittää ehdotuksia paikoille, jotka vaativat jonkinlaista huomiota. Kyselyyn voi vastata anonyymisti tai jättää yhteystiedot, jolloin osallistuu arvontaan.

Metsähallitus ja Turun yliopisto kehittävät maisemanhoidon suunnittelua

Työ on osaa Metsähallituksen ja Turun yliopiston kehittämistyötä, jossa pureudutaan maiseman kartoitukseen ja hoitoon. Nettikysely julkaistaan ympäristöministeriön rahoittamassa Harava-palvelussa. Harava on karttapohjainen kyselypalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten ja yhteisöjen vaikutusmahdollisuuksia omaan elinympäristöönsä liittyvässä suunnittelussa ja rakentamisessa.

Eurooppalainen maisemayleissopimus, johon Suomi on liittynyt, määrittelee maisemien arvon olevan pitkälti katsojan silmissä. Siksi on tärkeää, että huomioimme myös yleisön mielipiteitä ja kokemuksia maisemassa. Karttapohjainen nettikysely on tähän tarkoitukseen oiva työkalu, jossa kaikki voivat osallistua tekemisiimme”, myhäilee erikoissuunnittelija Henrik Jansson Metsähallituksen luontopalveluista.

Tulosten soveltaminen käytäntöön on hankkeen tärkein tavoite. Kun aiheena on maisema, joka on käsitteenä monimutkainen, tarvitaan vankkaa asiantuntijuutta. Tavoitteena on muuttaa abstrakti asia konkreettiseksi aineistoksi, jota voidaan hyödyntää käytännön työssä. Myös kyselyn suunnittelu niin, että saadaan pisteet kartalle haluttuihin paikkoihin, vaatii osaamista ja kokemusta.

Tutkijan on aina mielenkiintoista olla mukana soveltamassa tutkimusinnovaatioita ja -tietoa, mikä myös asettaa aivan uusia haasteita kokeneellekin tutkijalle”, sanoo maisemamaantieteen dosentti ja geoinformatiikan yliopistonlehtori Niina Käyhkö Turun yliopistosta.

Minun Saaristomereni -kysely

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika