Ulkoilma 20.11.2015

Metsähallitus järjestää Camera Borealiksen yhteydessä saamenkielisen elokuvaillan. Illan aikana päästään nauttimaan Metsähallituksen saamenkielisellä medialeirillä kuvatuista elokuvista. Tilaisuus alkaa kello 16.30 Siidan auditoriossa ja sinne on vapaa pääsy.

Metsähallitus järjesti yhteistyössä Yle Sápmin, Saamelaiskäräjien ja Saamelaismuseo Siidan kanssa kesällä jo kolmannen saamenkielisen elokuvaleirin. Tänä vuonna leirin teemana oli kalastus ja kolttakulttuuri. Yhteensä 10 lasta Vuotsosta, Inarista ja Utsjoelta kokoontui Sevettijärvelle elokuussa tekemään lyhytelokuvia sekä oppimaan luontotaitoja. Leiri on osa Metsähallituksen luontokasvatustoimintaa ja saamelaisalueella on haluttu erityisesti huomioida saamenkieliset lapset.

Medialeirissä päämääränä on järjestää saamenkielisille lapsille luonnollisia kielenkäyttötilanteita, samalla se on hyödyllinen Metsähallituksen omalle saamenkieliselle henkilökunnalle. Leiri järjestetään eripuolella saamelaisaluetta ja seuraavaa leiriä on suunniteltu Enontekiön alueelle ja aiemmista leireistä poiketen se järjestettäisiin kevättalvella”, kertoo Metsähallituksen saamenkielinen tiedottaja Pentti Pieski.

Medialeirillä tehdyt tuotokset, niin radiokuunnelmat kuin lyhytfilmitkin ovat olleet jo kuultavissa ja nähtävissä Yle Sápmin lapsille suunnatuissa ohjelmissa ja lyhytfilmit näytettiin Turun kirjamessuilla lokakuun alussa. Perinteisesti elokuvia on katseltu myös Ylä-Lapin luontokeskus Siidan järjestämän luontokuvatapahtuma Camera Borealiksen yhteydessä. Tänä vuonna maksuton elokuvailta järjestetään sunnuntai-iltapäivällä ja se on kaikille avoin tilaisuus, joka sopii koko perheelle.

Ennen elokuvahetkeä Camera Borealis ohjelmistossa on myös muutakin lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa, sillä sunnuntaina jaetaan myös Luontokeskus Siidan ja Pohjois-Lapin kameraseuran yhdessä järjestämän kuvakilpailun palkinnot. #nuoriluonto- Instagram kuvakilpailun osallistui yli 30 kuvaa, joista kolme parasta palkitaan kello 15.30 alkavassa tilaisuudessa.
Elokuvaillassa ovat mukana myös itse elokuvien tähdet, jotka leirin aikana suunnittelivat, käsikirjoittivat ja näyttelivät filmeissä. Vuoden 2015 leirillä filmejä toteutettiin kaikilla kolmella Suomessa puhutulla saamenkielellä. Elokuvailta Siidan auditoriossa sunnuntaina 22.11. kello 16.30.

Lähde: Metsähallitus20

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika