Ulkoilma 21.12.2015

Tulva katkaisi hetkeksi Pienen karhunkierroksen. Metsähallituksen luontopalveluista raportoidaan, että maastossa kohtaa nyt muitakin poikkeuksellisia näkyjä.

Suosittu vaellusreitti Pieni karhunkierros oli viime viikonloppuna poikki poikkeuksellisen esteen takia. Patikoijat joutuivat perääntymään Putaanojan sillalta yllättävän tulvan aiheuttaman jääpadon vuoksi. Nyt kulkuväylä on sulanut ja on taas auki.

Suunnittelija Pekka Veteläinen Metsähallituksen luontopalveluista ei ole todistanut työmaallaan vastaavaa koskaan aikaisemmin. Kitkajoesta haarautuvan Putaanojan vesipinta oli noussut ja jäätynyt sillan päälle, noin 150 senttimetriä normaalia korkeammalle.

Virtavesi ei yleensä jäädy, mutta jäätä voi muodostua kovilla pakkasilla jokiuomaan. Jää voi pakkautua ns. hyydepadoksi. Silloin veden virtaus joessa hidastuu ja veden pinta nousee ja voi jopa tulvia.

Tilanteeseen löytyy selitys lauhasta syksystä ja sahaavasta säästä. Normaalisti Oulangan kansallispuistossa paukkuu pakkanen pitkin syksyä, mikä vähentää veden määrä luonnossa.

Vesimäärä on nyt luonnossa poikkeuksellisen suuri vuodenaikaan nähden. Maastossa on kesän jäljiltä lauhojen säiden vuoksi yhä runsaasti vettä”, Veteläinen toteaa.

Myös muualla Pohjois-Suomessa maastossa on paljon vettä. Esimerkiksi Posion Korouoman jääputousten talvi on alkanut tänä vuonna eri tavalla kuin yleensä.

Mammutti ei ole jäätynyt juuri lainkaan, koska vettä on valunut lauhalla säällä rinteestä hukkaan”, Veteläinen kertoo.

Toisaalta moni muu pienempi putous on jäätynyt tavallistakin nopeammin.

Korouomassa on avattu vasta uusi Koronjään vaellusreitti, jota patikoiden voi käydä ihailemassa jääputousten muuttuvia muotoja.

Lähde: Metsähallitus
Kuva: Pekka Veteläinen / Metsähallitus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika