Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 23.7.2018

Rumakurun vanha tupa on yksi Saariselän alueen vanhimpia rakennuksia. Tupaa kunnostetaan eduskunnan autiotupien korjaukseen myöntämällä rahalla heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun, jona aikana tupa on pois käytöstä.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Rumakurun vanha kämppä on monelle tuttu retkikohde. Kämppä on rakennettu 1800-1900-lukujen vaihteessa. Rumakurun vanhan kämpän rakentajista ei ole varmaa tietoa, mutta lähialueen kaivuujäljet viittaavat kullanetsijöiden rakentaneen sen omaksi tukikohdakseen. Toisen tiedon mukaan kämppä on poromiesten rakentama.

Kämppä tarvitsee hirsirakennuksen elinkaaressa tyypillisen korjaustoimenpiteen eli alimpien lahonneiden seinähirsien vaihdon. Korjaustoimenpidettä kutsutaan kengitykseksi. Samalla myös tarkastetaan alapohjan kunto ja korjataan tarvittaessa. Tuvan ympärillä tehdään myös maanmuokkaustoimenpiteitä, koska rakennus on rakennettu osittain maan alle.

Kunnostustyön tekee vanhojen rakennusten restaurointityöhön erikoistunut M. Korkeasalo Oy Museoviraston hyväksymän kunnostussuunnitelman mukaan.

Kunnostustyö tehdään pääsääntöisesti elokuun aikana ja Rumakurun vanha tupa on jälleen retkeilijöiden käytössä syyskuun alusta alkaen. Lähellä olevat Luulammen päivätupa ja uudempi Rumakurun päivätupa ovat retkeilijöiden käytössä koko ajan.

Metsähallitus
Siiri Tolonen / Metsähallitus


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika