Ulkoilma 9.10.2016

Rukan hiihtokausi avataan maanantaina 10. lokakuuta 2016 kello 10. Varman ja varhaisen Saaruan rinteen avaamisen mahdollistaa kesän yli uudella tekniikalla säilötty viimetalvinen lumi.


Mainos


Nyt ensimmäistä kertaa toteutetun menetelmän tavoitteena on, että jatkossa kauden avausta voidaan aikaistaa vielä nykyisestäkin ja ennen kaikkea kertoa avauspäivä etukäteen heti hiihtokauden päätteeksi.

”Menetelmä varmistaa tietysti myös Suomen pisimmän hiihtokauden”, sanoo Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Varmuus rinteiden tarkasta ja varhaisesta avausajankohdasta on Parviaisen mukaan sekä laskettelijoiden että rinnekeskuksen etu. Tulevina vuosina Rukakeskus haluaa avata säilötyllä lumella mahdollisimman varhain useampia rinteitä samanaikaisesti.

”Esimerkiksi parkkiin on tulijoita heti, kun se saadaan laskukuntoon. Nyt se avataan yhtenä seuraavista rinteistä, hän lupaa.”

Lumen säilöminen sahanpuruissa on ikiaikainen keino. Rukakeskuksen tavoitteena on kuitenkin kehittää kustannustehokkaampi ja varmempi keino sen varastoimiseen kesän yli. Tekniikka ja lumen suojaamiseen käytettävä materiaali ovat Parviaisen mukaan toistaiseksi liikesalaisuuksia.

Tammikuussa kolmeen kasaan säilötystä 30.0000 kuutiosta lunta Saaruaan levitetään nyt noin puolet. Toinen puoli suli pois kesähelteillä.

img_0611

”Mutta hyvin riittää”, hymyilee Parviainen.

Uusi menetelmä lumen säilömiseen on myös osa Rukakeskuksen ympäristöajattelua. Verrattuna alkukauden lumetukseen vanhan lumen käyttäminen säästää merkittävän määrän energiaa ja ympäristö kiittää tekijöitä!

Rukalla valmistellaan parhaillaan kuntoon myös muita rinteitä. Lumetus aloitetaan välittömästi, kun päivälämpötilat laskevat pakkasen puolelle. Parviaisen mukaan tämä tapahtunee ensi viikon aikana. Tavoitteena on, että ensimmäisillä syyslomaviikoilla olisi avoinna jo useampia rinteitä.

Lähde ja kuvat: Rukakeskus


Mainos
xLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika