Ulkoilma 3.5.2016

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajalla Oulujärven läheisyydessä sijaitsee Rokuan kansallispuisto. Kansallispuisto on pinta-alaltaan noin 8,8 km² eli maamme neljänneksi pienin. Rokuan kansallispuisto kuuluu osaksi Rokua Geopark kokonaisuutta.


Mainos


Rokuan alueen helppokulkuiset maastot soveltuvat hyvin päivän parin patikkaretkiin. Rokualla on runsaasti retkeilyreittejä ja monipuoliset palvelut.

 

Rokua Geopark koostuu kolmesta laajemmasta aluekokonaisuudesta: Oulujokilaaksosta, Oulujärvestä sekä Rokuan harju- ja dyynialueesta.

Geopark-alue muodostaa Rokuan harjujaksoa seuraavan geologisen käytävän Muhoksen muodostumasta Oulujoen vartta pitkin Oulujärvelle ja Manamansaloon asti.

Geopark yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi alueiden geologisen, luonnonhistoriallisen ja kulttuurisen historian viime jääkaudesta nykypäivään asti.

Geopark on Suomen ensimmäinen ja maailman pohjoisin kohde UNESCO:n suojeluksessa olevassa, ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa.

Ulkoilijan Rokua

Kesällä alueella voi retkeillä, kalastaa, meloa ja maastopyöräillä. Talvella Rokualla sopii muurtomaahiihdellä ja lumikenkäillä.

Geoparkin alueella sijaitsee kattava ulkoilureittien verkosto. Reitit ovat pääsääntöisesti hyvin merkittyjä, ja niiden varrella sijaitsee taukopaikkoja tulentekomahdollisuuksineen ja ulkokäymälöineen. Tulenteko on kielletty metsäpalovaroituksen aikana myös kodissa ja autiotuvassa.

Rokuan reitit on merkitty selkeästi värikoodein ja opastein.

 

Reittien varrella sijaitsee lisäksi lukuisia opastetauluja, joiden aihealueet kattavat geologian, elollisen luonnon, historian ja kulttuurin. Kansallispuistoon pääse tutustumaan Keisarinkierros -retkeilyreittiä (19 km) pitkin. Keisarinkierros kulkee mm. Rokua Health & Span ja Opastuskeskus Supan kautta. Reitin varrella sijaitsevat myös Suomen suurin suppa Syvyydenkaivo, Rokuan korkein kohta Pookivaara ja Palovartijan tupa. Alueen läpi Oulusta Rokualle kulkee lisäksi Oulujokilaakson Tervareitistö (99,5 km), joka on mahdollista kulkea kesäaikaan patikoiden tai maastopyöräillen.

Virkistymään Rokualle

Kylpylähotellin hoidot rentouttavat. Miljöö on rauhallinen.

 

Aivan kansallispuiston kupeessa sijaitsee Rokua Health & Spa –kylpylähotelli. Hotelli tarjoaa tasokkaan majoittumisen lisäksi kylpylän sekä hyvinvoinnin palveluita. Erilaisissa hoidoissa voi antaa kehon rentoutua aktiivisen ulkoilupäivän jälkeen. Lopuksi päivän kruunaa maittava päivällinen noutopöydästä. Hotellilta löytyy myös moninaisia välineitä vuokrattavaksi, esim. maastopyöräily on kesällä suosittua alueen metsissä. Talvella ympäristö on erinomainen mm. hiihtämiseen ja lumikenkäilyyn.

Millaisena Rokua avautui meille?

Kävimme tutustumassa Rokuan palveluihin kesällä 2014 sekä 2015. Kokoonpanoomme kuului kaksi aikuista ja yksi pieni lapsi. Toisella kertaa mukanamme olikin jo kaksi pientä lasta. Majoituimme Rokua Health & Spa –kylpylähotellissa, jossa oli hyvin kesäinen ja leppoisa tunnelma. Karistimme arjen pölyt hartioiltamme hieronnassa ja rentouduimme hyvin ennen tulevaa retkeilypäivää.

Pieni reissaaja tutkailee ympäristöä aurinkovarjon takaa. Vasemmalla vaaleana mattona levittäytyvä jäkäläpeite.

 

Retkelle lähdimme koko poppoo ja aikaisella aamulla. Pienin reissaaja kulki näppärästi rinkassa. Aurinko porotti ja päivällä mittari kohosi yli 25 asteen, joten vettä piti kantaa paljon mukana. Onneksi rinkassa oli aurinkosuoja estämässä pienintä reissaajaa suorilta auringonsäteiltä.

Opastuskeskus Suppa auttaa matkailijaa alueen palveluissa sekä esittelee Rokuan ainutlaatuista luontoa. www.rokuageopark.fi

 

Palovartijan tupa toimii nykyisellään autiotupana. Tupa kuvattuna palovartijan tornista käsin.

 

Kuljimme Keisarinreittiä Opastuskeskus Suppalta myötäpäivään aina Palovartijan tuvalle asti. Tuvan jälkeen seuraavasta risteyksestä otimme suunnaksi jälleen Opastuskeskuksen. Reitille tuli pituutta noin 13 km.

Retkeilyrakenteet ovat hyvä kuntoisia ja monipuolisia. Tulipaikkoja on rajoitetusti ja niiden käyttö on aina kielletty metsäpalovaroituksen aikana. Maasto on alueella todella kuivaa.

 

Maastot olivat mainioita ja helppoja kulkea. Mäntymetsät jäkäläpeteineen olivat kauniita ja rauhoittavia katseltavia.

Pitkän päivän jälkeen maistui päivällinen ja oli aika siirtyä saunomaan ja kylpemään. Illalla ei unta olisi kauaa tarvinnut kutsua mutta jalkapallon MM-finaali oli katsottava, joten unet jäivät lyhyemmiksi.

Tällä kertaa emme ehtineet muita aktiviteettejä kokeilla mutta maastot houkuttelisivat nousemaan maastopyörän selkään.

Rokuan ulkoilureiteistä osa on kuljettavissa myös pyörätuolilla tai lastenvaunuilla. Reitit on merkitty alueen karttoihin.

 

Perheemme nautti lomasta ja voimmekin lämpimästi suositella Rokuaa aktiiviseksi ja rentouttavaksi perhelomakohteeksi. Perheemme pienimmät olivat myös kovin mielissään upeista leikkipaikoista, joita kylpylähotellilta löytyi.

Rokua aiheiset sisällöt on tehty yhteistyössä Rokua Health & Spa –kylpylähotellin kanssa.

Lisätietoa alueesta

www.rokua.com
www.rokuageopark.fi
www.luontoon.fi/retkikohteet/kansallispuistot/rokua/

Teksti ja kuvat: Mika Mannonen
Lähteet: Rokua, Metsähallitus


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika