Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 7.12.2011


Fram oli norjalainen kuunarilaiva. Laivan oli suunnitellut Colin Archer. Laiva oli rakennettu Fridtjof Nansenin käyttöön pohjoisnaparetkelle. Kolmannella tutkimusmatkallaan Fram kuljetti miehistön kohti Etelänapaa.

Joulukuun 14. päivänä vuonna 1911 Norjalainen tutkimusmatkailija Roald Amundsen neljän kumppaninsa kanssa iskivät Norjan lipun Etelämantereen napajäähän – Etelänapa oli valloitettu.

Samalla kun Etelänapa oli saavutettu, myös päättyi kahden valtion ja retkikunnan taisto. Etelänapaa tavoitteli norjalaisten lisäksi myös Brittiläinen Robert F. Scottin johtama retkikunta.

Oikealla – Roald Amundsen Etelänavalla. Lämpimät varusteet edesauttoivat tutkimusmatkan onnistumista. Kuva: National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA

Brittien retkikunta oli lähtenyt matkaan jo aikaisemmin, mutta huonot varusteet, suunnittelu sekä ilmasto tekivät matkasta hitaan sekä raskaan. Norjalaisten matkan teko meni huomattavasti suotuisammin. Amundsenin taljoihin pukeutunut retkikunta eteni käyttäen koiria kun taas Scottin retkikunta käytti moottoriavusteisia rekiä, joiden moottorit eivät kestäneet kovia pakkasia. Scottin retkikunta jatkoi matkaansa ihmisvoimin.

Paluumatka oli norjalaisille suotuisa samaan tapaan kuin menomatkakin. Matka sujui ripeästi ja retkikunta palasi Valaslahden rannikolla sijaitsevaan talvileiriinsä aivan suunnitelmien mukaan 25. tammikuuta 1912.

Brittien retkikunta ei onnistunut valloittamaan etelänapaa ensimmäisinä, eivätkä retkikuntalaiset onnistuneet pelastautumaan Etelänavalta. Koko retkikunta menehtyi paluumatkalla.

Kotimaassaan Scottista tuli kansallissankari ja hänen epäonnisen retkikuntansa taistelua jääkentällä pidettiin osoituksena brittiläisestä urhoollisuudesta parhaimmillaan. Roald Amundsen jatkoi työtään napa-alueiden tutkimuksen parissa ja saavutti suuren maineen elämäntyönsä ansiosta.


Kuvassa vihreällä Scottin retkikunnan reitti ja punaisella Amundsenin retkikunnan reitti.

Roald Amundsen katosi 18. kesäkuuta 1928 Pohjoisella jäämerellä lentäessään lentoveneellä.

UlkoilunMaailma.fi / Lähteet: Wikipedia ja Fram Museum {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika