Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 8.7.2014

Risukeitin on oiva vaihtoehto retkelle. Risukeittimessä käytetään polttoaineena mm. maasta löytyvää puusilppua ja käpyjä. Risukeitintä saa käyttää harkitusti myös metsäpalovaroituksen aikana.

Risukeittimen tulesta on mukava nauttia eikä siitä jää jälkiä maastoon. Tuhkaa tulee vähän ja sen voi kaivaa huolellisesti maahan. Risukeittimestä tulee myös savua huomattavasti vähemmän kuin nuotiosta, joten savuhaittoja on todella vähän.

risukeitin3
Risukeittimen tulesta on mukava nauttia paikoissa joissa avotulta ei saa tehdä. Risukeitin tuo lämpöä ja valoa.

Risukeittimien käytössä tulee aina noudattaa erityistä huolellisuutta. Keitin tulee asettaa hiekalle, kiviselle tai kasvittomalle alustalle, ei koskaan suoraan esim. ruohikkoon tai varvikkoon.

Risukeitin on myös tehokas. Kattilallinen vettä kiehuu muutamalla kourallisella oksia. Hauduttaminen ja paistaminen onnistuvat hyvin kun hiukan harjoittelee käyttöä.

Polttoaineena puusilppu ja oksat

Maahan pudonneita oksia voi käyttää. Luonnonsuojelualueilla puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen tai vahingoittaminen on kielletty. Luonnonsuojelualueilla risukeittimissä voidaan kuitenkin käyttää maahan pudonneita kuivia risuja ja oksia. Luonnonpuistoissa näiden keräämistä rajoittaa kuitenkin se, että niissä luonnonpuistoissa liikkuminen on yleensä sallittu vain merkityillä poluilla.

Risukeitin on ekologinen vaihtoehto, joka käyttää uusiutuvaa polttoainetta, josta ei synny jätteitä.

Kompakti setti

risukeitin2
WildStoves Wild Woodgas Stove MK II ja Primus EtaPot 1,0l. Täydellinen setti pakkautuu sisäkkäin, kattila istuu hyvin kehikkoon ja painoa kiertyy vain 563 g.

Kuvissa näkyvä keitin on WildStoves Wild Woodgas Stove MK II, joka on vajaa 50 euron hintainen risukeitin, jota löytyy retkeilytarvikemyymälöistä. WildStoves pakkautuu pieneen ja on kevyt (280g). WildStovesissa keittimen päällä oleva kehikko on aavistuksen epäkäytännöllinen ja hutera. Kuvissa kattilana on Primus EtaPot 1 l –kattila, jossa on keraaminen sisäpinta. Kattila kestää hyvin kuumuutta. Primus ei suosittele kattiloitaan kuin kaasulla käytettäväksi mutta tämä toimii WildStovesin kanssa erinomaisesti. Keitin pakkautuu suojapussissaan juuri kattilan sisälle.

Mika Mannonen / Lähde: Metsähallitus / Kuvat: Mika Mannonen

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika