Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 15.4.2011

Valittaessa retkeilykohdetta tulee usein mieleen minne mennä, pärjäänkö siellä ja onko minulla tarpeeksi aikaa. Ensimmäiseksi kannattaa ajatella kuinka paljon on valmis käyttämään aikaa matkoihin perille pääsemiseksi – kulkeeko julkisilla vai omalla kyydillä. Kun ajatus ajankäytöstä on selvillä, niin kannattaa rajata alue karttaan ja alkaa miettimään mitä kohteita alueelta löytyy. Millaisia maastoja löydetyt alueet tarjoavat ja ovatko omat taidot suhteessa alueen vaativuuteen.

Minne suunnata

Aloittelevan retkeilijän kannattaa suosiolla lähteä merkatuille reiteille ihan siitäkin syystä että varusteet saattavat olla vähemmän tuttuja. Mikäli varusteista johtuen retki pitää keskeyttää, niin on helpompaa suunnata alkupisteeseen merkattuja reittejä pitkin kuin hankalammassa maastossa suunnistaen.

Merkattuja reittejä tarjoavat Valtion mailla Metsähallitus ja kuntien mailla yleensä kunnan liikuntatoimi tai paikalliset yhdistykset ja järjestöt. Hyviä retkeilykohteita ovat yleensä kansallispuistot joita löytyy 37 kappaletta ympäri maata. Merkatuista retkeilyalueista löytyy myös yleensä paperikartta, jonka voi ostaa alueen infopalveluita tarjoavasta kohteesta – luontotalo, huoltoasema, info-piste yms.

Retkeilykohteita valtion mailla voi myös selata Internetissä osoitteessa  www.retkikartta.fi. Pohjois-Karjalasta löytyviä retkeilyreittejä löytyy osoitteesta www.vaellus.info. Ulkoilun Maailman –nettipalvelussa löytyy myös retkeilykohteet esiteltynä. Sivuille myös lisätään jatkuvasti tarkempia kuvauksia kohteista. Vanhat Ulkoilun Maailman reittiopas-sivut löytyvät osoitteesta www.retkeilyopas.fi.

Kohteen palvelut

Kun sopiva kohde on löydetty, niin kannattaa miettiä mitä palveluita alueelta löytyy ja voiko niitä hyödyntää? Onko autiotupia, nuotiopaikkoja yms. Varaako maksullisen mökin? Ilman telttaa ei tulisi koskaan lähteä pidemmälle retkelle vaikka olisi tarkoitus yöpyä sisätiloissa, sillä teltta toimii hätämajoitteena, mutta keskikesällä mukaan riittää sadesuoja.

Jos alueella on liikkumisrajoitteita, on niistäkin syytä olla tietoinen – saako teltan laittaa mihin vain? Onko alueella merkatut telttapaikat? Nuotiopaikka tekee helposti ruokailutauosta miellyttävämmän vaikka tulta ei edes tekisi tai jos metsäpalovaroitus tulet kieltää.

Reitin valinta

Monessa tapauksessa rengasreitti on käytännöllinen; autolle saapuminen helpompaa, etäisyys autosta säilyy kohtuullisena (mikäli yllätyksiä sattuu) ja maisemat vaihtuvat koko retken ajan. Näitä asioita huomioiden ei ole yhtään huono idea valita rengasreitti ensimmäiseksi reitiksi. Kartasta kannattaa myös katsoa korkeuskäyrät, rakka-alueet, purot/joet, suot yms., jotta voi suunnitella kuljettavan etapit hiukan realistisemmin. Pelkkä etäisyys ei kerro aina totuutta!

Yhteenveto

Mieti etäisyys, kulkuyhteydet, oma kunto, omat varusteet, reitin vaikeus, yöpyminen, ruokailu ja kartat. Ensimmäisillä retkillä malttia reitin pituuteen, ja maaston hankaluuteen. Kun oppii liikkumaan luonnossa ja tulemaan omilla taidoilla toimeen, niin on paljon parempi nostaa haastetta ja tehdä pidempiä sekä haastavampia vaelluksia kuin ensimmäisellä kerralla saada kammo koko retkeilyä kohtaan.

Rohkeasti suunnittelemaan omaa retkeä ja hankkimaan sopivia varusteita – vielä on aikaa ajaa varusteet sisään.

Ulkoilun Maailma {jcomments on}

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika