Rakennamme uutta! Uusi Ulkoilma avautuu alkuvuodesta 2022.

Ulkoilma 3.6.2020

Metsähallituksen Luontopalvelut kunnostaa tai on jo kunnostanut Lapissa tänä vuonna 10 retkeilijöiden tupaa eduskunnan myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla. Lisäksi viisi suojeltua tupaa kunnostetaan Lemmenjoen kansallispuistossa. Kansallispuistojen ja erämaa-alueiden tuvat ovat retkeilijöille tärkeitä kiintopisteitä.


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Autio- ja varaustupien kunnostaminen on vaellusperinteemme vaalimista, sillä näin laaja tupaverkosto on maailmassa ainutlaatuinen. Tupia remontoidaan Enontekiön Käsivarressa, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja lähialueilla sekä Urho Kekkosen kansallispuistossa. Lisäksi Lemmenjoen kansallispuistossa Sallivaaran historiallisella poroerotuspaikalla kunnostetaan viisi suojeltua tupaa.

Käsivarressa Kalkkoaivin autiotuvan talkoilla tehty korjaus valmistui huhtikuussa, samoin Pahtavaaran autiotupa Muoniossa saatiin kuntoon vastikään. Myös Ropin autiotuvan ja Meekonjärven varaustuvan remontin viimeistelyjä on tehty talvella. Kesällä vuorossa ovat Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja lähialueilla Mäntyrovan, Vuontisjärven ja Kutujärven autiotuvat sekä Villenkämpän päivätupa. Juuvanrovan autiotupaan uusittiin jo vesikatto, ja sisäremonttia jatketaan kesällä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa vuorossa on Luirojärven Kuuselan kämppä.

Osa tuvista peruskorjataan, osassa uusitaan ovia ja ikkunoita, joissain myös kalusteita. Tupien korjausvelkaa pystytään pienentämään eduskunnan myöntämillä tulevaisuusinvestointivaroilla. Kunnostukset tuovat työtä myös paikallisille yrittäjille.

Tuvat tarvitsevat hellää huolenpitoa myös retkeilijöiltä

Vanhat tuvat ovat retkeilijöiden rakastamia. Metsähallituksen Luontopalvelujen hoidossa on kansallispuistoissa ja muissa retkikohteissa yli 400 autio-, päivä-, varaus- tai vuokratupaa. Suuri osa jo vuosikymmenien ikäisiä. Osa tuvista on rakennettu alun perin muihin tarkoituksiin, kuten kullankaivajien tai metsätyömiesten kämpiksi ja myöhemmin siirtyneet palvelemaan retkeilijöitä.

Tuvat tarvitsevat hellää huolenpitoa myös käyttäjiltään. Kulkijan on kunniakkaan perinteen mukaan jätettävä tupa parempaan siivoon kuin mitä se oli sinne tultaessa. Kun huolehtii tuvan siisteydestä ja vie omat ja tarvittaessa muidenkin roskat pois, säästää tupien huoltajien työaikaa muuhun retkeilijöiden ja luonnon hyväksi tehtävään työhön.

Tupien nettisivuille tulee tieto kunnostusajasta, jolloin ne eivät ole retkeilijöiden käytössä.

Retkeilijän kannattaa tutustua myös Retkietikettiin eli retkeilijän viiteen tiivistettyyn ohjeeseen osoitteessa  www.luontoon.fi/retkietiketti

Metsähallitus
Marko Huusko


MainosLuitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika