Ulkoilma 18.9.2014

Finavia on koonnut syysmatkustajan avuksi muistilistan, josta voi tarkistaa aseiden; patruunoiden; trangian ja tulitikkujen pakkausohjeet. Nämä ovat kaikki esineitä, joiden kuljettamista lentokoneessa on turvallisuussyistä rajoitettu.

Jotta lentomatka metsästys- tai eräretkikohteeseen sujuisi suunnitellusti, kannattaa matkatavaroiden pakkausohjeet kerrata Finavian verkkosivuilta.

Kun laukut on pakattu oikein jo kotona, matka sujuu jouhevammin. Jos mukaan unohtuu kiellettyjä tavaroita tai ne on väärin pakattu, joutuu turvatarkastaja poistamaan ne matkatavaroista”, sanoo Finavian turva-asiantuntija Jari Amnell.

Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki metsästys-, kalastus-, urheilu- ja vaellustarvikkeet kannattaa pakata ruumamatkatavaraan. Näin varusteet tulevat varmimmin perille, ja matkustaja välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Aseiden, patruunoiden, retkikeittimien ja tulitikkujen sekä erilaisten sytyttimien kohdalla Amnell neuvoo olemaan erityisen tarkkana.

Muun muassa patruunoiden enimmäismääristä ja luokista sekä aseiden ja trangioiden pakkaamisesta on annettu yksityiskohtaisia ohjeita, jotka on hyvä tarkistaa ennen pakkaamista”, hän sanoo.

Kuljetusrajoitteiden lisäksi osa varusteista on sellaisia, että niitä ei lainkaan saa ottaa mukaan lentokoneeseen. Tällaisia ovat kaikki palo- tai räjähdysvaaralliset aineet tai esineet kuten polttoaineet ja -nesteet, ”strike anywhere” -tulitikut, sytyttimet ja niiden varasäiliöt sekä räjähtäviä tai sytyttäviä luoteja sisältäviä patruunat.

Erävarusteita pakatessa myös nesteohjeet kannattaa muistaa. Yli sadan millilitran kokoiset hygieniatuotteet, säilykkeet ja kalanmäti on mahdollista kuljettaa vain ruumamatkatavaroissa.

Retkikeittimet

Tyhjennä ja puhdista keitin polttoaineesta huolellisesti, niin että polttoainesydän on kuiva ja tyhjä. Tuuleta se, jotta kaikki polttoainejäämät häviävät.

Pakkaa polttoainesydän tiiviiseen pakettiin ja laita se keittimen kanssa ruumaan menevään matkatavaraan.

Polttoaineena käytettäviä palavia nesteitä ja kaasuja (kaasupatruunat) ei saa ottaa mukaan koneeseen lainkaan.

Tulukset, tulitikkuaskit ja tupakansytyttimet

Lentokoneeseen voit ottaa mukaan yhden tulitikkuaskin tai tupakansytyttimen tai sikarien sytyttämiseen tarkoitetun pistoliekki- eli roihusytyttimen henkilöä kohden. Se kuljetetaan taskussa. Älä siis pakkaa sitä käsimatkatavaraan tai ruumatavaraan. Huomaa, että roihusytytin ei saa sisältää imeytymätöntä nestemäistä polttoainetta.

Tulukset pitää pakata ruumaan menevään matkatavaraan. Suojaa ne niin, että tuote ei vahingossa pääse synnyttämään kipinää (raapaisukivi/metalli erillään raapaisupinnasta).

Kokonaan kiellettyjä ovat: erittäin herkästi syttyvät ”strike anywhere” -tulitikut, imeyttämätöntä nestemäistä polttoainetta (muuta kuin nestekaasua) sisältävät sytyttimet, sytyttimen polttoaine ja sytyttimen varasäiliöt.

Puukot, veitset

Pakkaa puukot, linkkuveitset, monitoimityökalut ja muut terävät esineet ruumaan menevään matkatavaraan.

Kalastus- ja urheilutarvikkeet, paistinpannut

Nämä tavarat on hyvä pakata ruumaan:

– Kalastusvälineet ja uistinkoukut. Vieheet, joiden koukkujen pituus on alle kuusi (6) senttimetriä, voi kuljettaa myös matkustamossa.
– Urheiluvälineet kuten kävelysauvat ja kiipeilytarvikkeet.
– Paistinpannut, kattilat ja muut ruuanlaittoon tarkoitetut välineet.
– Parranajovälineet ovat sallittuja käsimatkatavaroissa ja ruumassa. Käsimatkatavaroissa sallitaan muovinen parranajoväline vain, jos sen metallinen partaterä on kiinteästi muovisessa varressa kiinni.

Lisätietoa rajoitteista sekä ohjeita löytyy Finavian nettisivuilta.

Lähde: Finavia / Kuvat: Mika Mannonen

Nämä saattavat kiinnostaa sinua

Metsäpalovaroitus ja risukeittimet Risukeittimen käyttäminen metsäpalovaroituksen aikana ei ole yksiselitteistä. Risukeitin on kevyt retkikeitin, jossa peltipurkissa poltetaan puuta, esimerkiksi maassa olevia irrallisia ja kuivia risuja, tikkuja. Risukeitin on ekologinen vaihtoehto, ...
Vinkki: Pieni retkikeitin on käytännöllinen mukana Retkelle lähtiessä tulee mietittyä kuinka hoitaisi ruoan laittamisen sekä lämpimien juomien valmistamisen. Tulien tekemisen vaihtoehdoksi sopii kevyt ja kompakti retkikeitin. Aina ei välttämättä ole mahdollisuutta tai järkevää, saatika laillis...
Palkittu Primus Omnifuel päivittyi Ruotsalainen Primus on päivittänyt mallistoaan isolla kädellä kaudelle 2015. Yksi päivitetty uutuus on Omnifuel-monipolttoainekeitin, jossa varaosat kulkevat nyt kätevästi rungossa. Omnifuel on kaikkien aikojen palkituin monipolttoainekeitin. Tehoa ...
Primuksen uudella kaasulla jopa 22 asteen pakkasessa Primus on kehitellyt uuden talviolosuhteisiin tarkoitetun kaasun. Kaasupatruunan sisälle on asennettu imukykyinen paperi, jolla edesautetaan kaasuuntumista. Nopeampi kaasuuntuminen lisää tehoa ja toimii jopa 22 asteen pakkasessa. Uuden kaasun myötä P...
Jetboilin uusi MiniMo on pieni ja nopea retkikeitin kaasua säästävällä polttimella Koolla on väliä, kun on kyse vaeltajan varusteista. Amerikkalainen retkikeitinvalmistaja Jetboil esittelee MiniMo-keittimen, joka on erittäin kevyt eikä vie paljoa tilaa retkeilijän repussa. Pienen kokonsa lisäksi MiniMo on nopea ja säästää kaasua ai...
Primus keittimiin uusi kätevä aluslevy Primus esitteli Saksassa ISPO messuilla uuden Stove Paw Ti –aluslevyn, jolla retkikeitin saadaan pysymään tukevasti epätasaisella alustalla. Eniten hyötyä levystä on juuri pehmeällä, liukkaalla tai lumisella alustalla. Korroosiota kestävästä titanium...
Uudet Primus Lite –keittimet ovat yhden hengen kompakteja keittiöitä Aikanaan ISPOssa esitellyt Primuksen Eta Lite –sarjan uudet keittimet ovat vihdoinkin tulleet kauppoihin. Itse pääsin puolitoista vuotta sitten hypistelemään ensimmäistä kertaa tätä uutuuskeitintä. Tästä ensikohtaamisesta lähtien olen odottanut että ...
Uusi Optimus Polaris monipolttoainekeitin palkittiin ISPO messuilla viikonloppuna palkittiin monia markkinoille tulevia uutuuksia. Yksi palkituista oli monipolttoainekeitin Optimus Polaris Optifuel. Monipolttoainekeittimessä voi käyttää kaasua, bensiiniä, kerosiinia ja dieseliä. Uusi malli painaa vain ...

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika