Ulkoilma 5.9.2011

Raivotautia (rabiesta) on todettu vuosikymmenten jälkeen Suomen alueen läheisyydessä Venäjän Karjalassa. Raivotaudin leviämisen ennaltaehkäisyssä ja ihmisten suojaamisessa on tärkeää, että kissat ja koirat on rokotettu asianmukaisesti. Pienpetojen tautitilanteen seuraamiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira toivoo, että pienpetonäytteitä lähetetään runsaasti Itä-Suomesta tutkittavaksi rabieksen varalta.

Venäjän Karjalassa on todettu raivotautia elokuun viimeisellä viikolla ulkona laiduntaneessa lehmässä. Alue on noin 150 km:n päässä Suomen rajasta. Raivotautia ei ole todettu näin lähellä Suomen rajaa Venäjällä yli 20 vuoteen. Venäjän viranomaisten tutkimukset alueella jatkuvat. Tietoja ei ole siitä, miten laajalle raivotauti on levinnyt alueella. Tätä ennen raivotautia on todettu Leningradin läänin eteläpuolella.

Koirien ja kissojen rokottaminen erityisesti Itä-Suomessa tärkeää

Evira muistuttaa, että koirien raivotautirokotuksista huolehditaan. Luolametsästyksessä käytettävät koirat on rokotettava vuosittain. Muut metsästyskoirat ja viranomaiskoirat on rokotettava joka toinen vuosi. Evira suosittelee, että myös kaikki muut koirat ja ulkona liikkuvat kissat rokotetaan säännöllisesti. Venäjän Karjalassa todettu raivotautitapaus lisää taudin leviämisriskiä myös Suomeen, joten erityisesti Itä-Suomessa kaikkien koirien ja ulkona liikkuvien kissojen rokottaminen tautia vastaan on tärkeää.

Metsästäjiltä toivotaan eläimiä tutkittavaksi itäisestä Suomesta

Evira tutkii luonnonvaraisia eläimiä ja muita epäilyttävistä oireista kärsiviä eläimiä raivotaudin varalta. Metsästäjien lähettämät pienpetonäytteet ovat välttämättömiä raivotautivapauden seurannassa. Nyt olisi erittäin tärkeää saada näytteitä Pohjois-Karjalasta ja muualta itäisestä Suomesta tutkittavaksi Eviraan raivotaudin varalta. Eläimistä tutkitaan raivotaudin lisäksi pienpetojen syöttirokotuksilla aikaansaatua vasta-aineiden antamaa suojaa. Syöttirokotteita levitetään kaakkoisrajalle keväisin ja syksyisin. Tämän syksyn rokotuskampanja ajoittuu syys-lokakuun vaihteeseen.

Ilmoita epäilyttävästi käyttäytyvästä eläimestä

Poikkeuksellisesti käyttäytyvästä luonnonvaraisesta ketusta, supikoirasta, sudesta tai muusta petoeläimestä tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Lisätietoja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran internetsivuilta

UlkoilunMaailma.fi / Lähde: Suomen riistakeskus

Luitko jo nämä?

Kommentit

kommenttia

Elämme ulkoilmasta. #elämmeulkoilmasta ulkoilu, retkeily, vapaa-aika